Kustendorf od 13. do 18. januara

Međunarodni filmski i muzički festival biće održan trinaesti put u Drvengradu, na Mokroj Gori
441 pregleda 0 komentar(a)
Emir Kusturica, Foto: M. Đoković/Ras Srbija
Emir Kusturica, Foto: M. Đoković/Ras Srbija

Međunarodni filmski i muzički festival “Kustendorf” Emira Kusturice, održava se 13. put redu od 13. do 18. januara 2020. godine u Drvengradu, na Mokroj Gori. Mladi filmski stvaraoci i velikani svjetskog autorskog filma biće u fokusu i ovogodišnjeg Kustendorfa.

U takmičarskom programu nalazi se 21 film domaćih i inostranih autora. Za festivalske nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se filmovi mladih režisera iz Kine, Rumunije, Belorusije, Mađarske, Bugarske, Ukrajine, Švajcarske, Srbije, Izraela, Španije, Poljske, Irana, Hrvatske i Francuske, a crnogorskog predstavnika ove godine nema.

Međunarodni žiri čine: italijanski reditelj, pisac i producent Paolo Virci koji će održati majstorsku radionicu tokom festivala, kao i francuski pisac Tonino Benakvista i scenarista i šahovski velemajstor Vladislav Tkačijev.

Nagradu „Vilko Filač” za najbolju fotografiju dodeliće francuski direktor fotografije Mišel Amatje.

Na konkurs su pristigla 722 filma, a izabrani su oni koji se izdvajaju po stilu, tehničkom umijeću i autentičnom pogledu na svijet. Takmičarski program čini 17 kratkometražnih i 4dokumentarna filma.

U programu „Savremene tendencije“ biće prikazani: pobjednik kanskog programa „Izvjestan pogled“, film „Nevidljivi život“, reditelja Karima Ajnuza kao i dobitnik “Zlatnog medvjeda” na filmskom festivalu u Berlinu „Sinonimi“ reditelja Nadava Lapida. Gosti festivala su kineski reditelj Djao Jinan koji će se na festivalu predstaviti filmom „Jezero divljih gusaka“, i reditelj Džoni Ma čiji se film „Živjeti, pjevati“, Mehdi Barsaoui sa filmom “Sin” kao i film „Umrijećeš u dvadesetoj“ Amžada Abu Alala. Oni će održati i majstorske radionice.

Retrospektiva velikana posvećena je reditelju Puriši Đorđeviću kroz njegove filmove „San“, „Jutro“, „Podne“ i „Kros kontri“, kao i italijanskom reditelju Paolo Virciju, članu žirija 13. Kustendorfa.

Biće predstavljena i tri nova filmska umetnika, Milena Grujić iz Srbije sa filmom „A.S.(25)“, Migel Anhel Moulet iz Perua sa filmom „Svi smo mi mornari“ kao i Ivan Marković i Vu Linfeng sa filmom „Od sutra počinjem da“ koji je snimljen u koprodukciji Srbije, Kine i Njemačke.

U okviru pratećeg programa “Kustendorfa” biće prikazani filmovi rediteljke Ivane Mladenović „Ivana Grozna“, a tokom trajanja festivala u Andrićgradu, biće postavljen izbor radova iz Kuće legata pod nazivom „Moderna“.

Festival organizuje produkcijska kuće “Rasta International” pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Mećavnik grada i TNSO.

Bonus video: