Majda Mučić: Umjetnica koja otvara nove vidike

Umjetnica koja Jubilarna 50. samostalna izložba slika crnogorske umjetnice Majde Mučić otvorena je u srijedu u Pljevljima
699 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe, Foto: Goran Malidžan
Sa otvaranja izložbe, Foto: Goran Malidžan

Izložba slika crnogorske slikarke Majde Mučić otvorena je u srijedu veče u Galeriji “Vitomir Srbljanović” u Pljevljima. Upravo ova izložba u Pljevljima je 50. jubilarna samostalna izložba crnogorske umjetnice, koja se publici ovom prilikom predstavila sa više od 40 slika rađenih u tehnici ulje na platnu.

Izložbu je otvorio predsjednik Opštine Igor Golubović ističući da se radi o umjetnici koja otvara nove vidike. U svom govoru on ju je uporedio sa čuvenom umjetnicom koja je na svjetskom nivou ostavila neizbrisiv trag - Fridom Kalo.

“Bogata biografija Majde Mučić i akademsko zvanje koje je stekla vrlo rano, značajne nagrade i priznanja koje je dobila, govori nam da se radi o umjetnici koja nam svojim stvaralaštvom otvara nove vidike, svojom paletom boja, motivima i stilom, vodi do granica nestvarnog, izmaštanog, dalekog svijeta, pa nas opet kroz motive i temu starogradske arhitekture vraća u realnost i okvire stvarnog. Majda Mučić je naša savremena Frida Кalo, umjetnica koja hrabro korača stazama života, umjetnosti, njena brojna sazvučja su bojevi usklici života ali i nježni šapat duše koja želi da se podijeli, pokloni, daruje zarad onog unutrašnjeg, nemuštog govora koji nam slikom najjasnije kazuje. Majda nas kreće kroz raznolik i izdiferenciran tematski vokabular - od starogradske arhitekture, pejzaža do citata djela istorije umjetnosti i čitavog jednog izmaštanog dalekog svijeta kojim je vode njena stvarna i sanjana putovanja”, rekao je Golubović, citirajući istoričarku umjetnosti mr Anastaziju Miranović.

Povodom svog 50. samostalnog predstavljanja Mučić je pljevaljskoj galeriji poklonila jednu svoju sliku

Direktor pljevaljske Galerije akademski slikar Belis Pojatić kazao je da je Majda u svojim slikama istražuje svijet oko sebe.

“Zadržava se na poznatim prizorima arhitektonskog nasljeđa, ali povremeno odlazi u svijet gdje dominira figuracija smještena u nadrealno okruženje. Bilo da se bavi konkretnim ili imaginarnim motivima pokazuje istančani senzibilitet i istrajnost na svakom djelu”, rekao je Pojatić

Majda Mučić rođena je 1979. godine u Podgorici. Srednju likovnu školu i Fakultet likovnih umjetnosti završila je na Cetinju, smjer slikarstvo, u klasi profesora Smaila Karaila. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 2004. godine. Izlagala je na više samostalnih i kolektivnih izložbi. Poslednji put Mučić je u Pljevljima izlagala 2011. godine i tada je to bila njena 27. zamostalna izložba. Sada, povodom 50. samostalnog predstavljanja, Mučić je pljevaljskoj Galeriji poklonila jednu svoju sliku.

Bonus video: