Gitar art okuplja 130 gitarista

Gitarski festival održava se od 10. do 15. marta u Beogradu, a planirano je oko 13 koncerata i niz pratećeg programa
436 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: AP/Natacha Pisarenko
Ilustracija, Foto: AP/Natacha Pisarenko

Na Gitar art festivalu, koji se od 10. do 15. marta održava u Beogradu, nastupiće više od 130 gitarista, a u okviru 13 koncerata i mnoštvo pratećeg programa.

Ovo 21. izdanje Gitar arta održava se pod sloganom “Rapsodija”, a kako najavljuju iz organizacije, njime počinje “treća era Gitar arta, koja donosi brojne inovacije”. Organizatori su najavili i prvi festivalski tim bilding u regionu, koji će se održati od 10. do 12. marta u Kombank dvorani, a čime žele “da grade most koji strateški povezuje kulturu i biznis”.

Čast da otvori manifestaciju imaće jedan od najboljih flamenko gitarista nove generacije Danijel Kasares, koji će sa svojim bendom predstaviti novi projekat “Magiterráne”. Na Gitar art festival drugo veče dolazi Ođila, koja širom svijeta izvodi prepoznatljivu romsku muziku, oslanjajući se na tradiciju teatra Romen iz Moskve i muziku iz legendarnih filmova “Cigani lete u nebo”, “Moja slatka umiljata zver” i drugih. Popularni italijanski gitarski kvartet “40 Fingerss” sa milionskim pregledima na Youtube platformi prvi put dolazi u Beograd, a za tu priliku najavljuje poseban repertoar koji počinje mirno sa filmskom muzikom, autorskim pjesmama, nakon čega slijede kultne melodije i obrade pop i rok hitova.

Njemački kompozitor Joaquin Clerć komponovao je novo djelo koje je posvećeno beogradskom Gitar art festivalu, a njega će premijerno izvesti na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine Simfonijski orkestar RTS-a pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, a solisti koncerta su Marco Tamayo, David Martinez i Rafael Aguirre.

Bonus video: