Nezasite ralje besmisla, dio drugi

Pokušah da iskopam nešto na tu temu na tzv. Portalu javnih nabavki (portal.ujn.gov.me) - ali ne iskopah ništa. Ne iskopah čak ni Tendersku dokumentaciju za izradu Glavnog projekta vrtića u bloku VI...
967 pregleda 0 komentar(a)
Lokacija budućeg vrtića u Bloku 6, pogled u pravcu zapada, Foto: Borislav Vukićević
Lokacija budućeg vrtića u Bloku 6, pogled u pravcu zapada, Foto: Borislav Vukićević

Veseli nam glas, ovoga puta, dolazi iz slobodarske Podgorice...

“Uprava javnih radova”, veli, “objavljuje poziv za izbor izvođača na projektu izgradnje dječjeg vrtića u Bloku VI u Podgorici, u okviru aranžmana sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope”.

Ne veli da je ovo izborna godina. To se, valjda, podrazumijeva... Podsjetiću vas, za početak, da sam stavove o budućem vrtiću u Bloku VI - odnosno, preciznije, o Konkursu za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje dječjeg vrtića i jaslica u naselju Blok VI, Glavni grad Podgorica (GGP) - koji je raspisalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORiT) 12. jula vesele 2016. godine - iznio u tekstu naslovljenom “Konkurs za vrtić u Bloku VI: Nezasite ralje besmisla”, koji je objavljen na ovom istom mjestu 10. decembra, iste te 2016. godine.

I vesela 2016. je bila izborna godina - kad smo već kod toga... “Ne pitajte me, molim vas”, napisah u tom tekstu, “da li je Predmet konkursa isto što i Predmet projektnog zadatka - i da li je Predmet projektnog zadatka, u suštini, isto što i tema Konkursa - jer bi nas to, bojim se, predaleko odvelo - to bi nas odvelo pravo u nezasite ralje besmisla”.

Htio sam da kažem, tada, potkraj te 2016. godine, da je nakon izbora (i pokušaja Državnog udara), u meni još uvijek tinjala slabašna nada da su čuda moguća - i da će, na koncu, ipak pobijediti razum - uz uslov da pokušamo, svi mi, zajedno, složno, da odgovornim licima ukažemo na stanovite, minorne manjkavosti u funkcionisanju sistema državne uprave i lokalnih samouprava - što se, nažalost, nije desilo - razum nije pobijedio - razum je, u ovom trenutku, daleko od pobjede - dalje nego ikad - tako da ovo što slijedi možete shvatiti i kao nastavak priče o nezasitim raljama besmisla - ovo su, dakle: Nezasite ralje besmisla 2.

Uz pomenutu objavu, koja se pojavila na Internet stranici Uprave javnih radova (djr.gov.me) 30. decembra 2019. godine - okačen je i Javni poziv (za podnošenje ponuda u nacionalnom otvorenom postupku za izbor izvođača radova za izgradnju dječijeg vrtića u Bloku VI u Podgorici).

Pokušah, u to ime, da iskopam nešto na tu temu na tzv. Portalu javnih nabavki (portal.ujn.gov.me) - ali ne iskopah ništa. Ne iskopah čak ni Tendersku dokumentaciju za izradu Glavnog projekta vrtića u bloku VI...

Kako bilo, u pomenutom Javnom pozivu stoji, između ostaloga, i ovo:

“Zainteresovana lica mogu dobiti tenderski dosije na slijedećoj adresi: Uprava javnih radova, ulica Arsenija Boljevića 2a, City Mall /III sprat, 81000 Podgorica, Crna Gora, svakog radnog dana od dana objavljivanja javnog poziva u vremenu od 12 do 15 časova uz podnošenje ovlašćenja za preuzimanje tenderskog dosijea i dokaza o uplati 100,00 eura na dan uplate, bespovratno.”

Lokacija budućeg vrtića u Bloku 6, pogled u pravcu juga
Lokacija budućeg vrtića u Bloku 6, pogled u pravcu juga(Foto: Borislav Vukićević)

Ovo mi se sviđa. Ovi iz UJR hoće da kažu da neće tu da vršlja od sad bilo ko - ni zeka, ni jaga, ni koza ni vo - a pogotovo ne neki honorarni saradnik jednog od CG štampanih glasila - a ujedno i samozvani arhitektonski kritičar - nego prvo ovlašćenje na uvid, molim lijepo, a zatim i dokaz o uplati, molim lijepo.

I još veli, pazi sad ovamo:

“Zainteresovano lice (ovo se odnosi i na fizička i na pravna lica, pretpostavljam - op.a.) koje je izvršilo otkup tenderskog dosijea je dužno da obiđe lokaciju izvođenja radova dječijeg vrtića u Bloku VI u Podgorici (16. januara 2020. godine). Obilazak lokacije izvođenja radova je obavezan o čemu će naručilac zainteresovanim licima izdati odgovarajući dokaz. Ponuda ponuđača koji nije izvršio obilazak lokacije biće odbijena.”

U prilici sam, sticajem okolnosti, da (relativno) često prolazim pored buduće “lokacije izvođenja radova” budućeg (ako bog da) “dječijeg vrtića” - i vrlo sam sklon da primijetim da tamo nema bog zna što da se vidi - o čemu svjedoči i ovih par fotografija koje sam priložio uz tekst - ali jesam sklon da pozdravim ovaj uslov iz Javnog poziva. I još bih predložio, u to ime, da se isti uslov primjenjuje i kod raspisivanja arhitektonsko-urbanističkih konkursa - jer, svjedoci smo, vrlo često se dešava da se na konkursima pojave radovi koji nikakve veze nemaju sa lokacijom - što (može da) upućuje na zaključak da mnogi od autora konkursnih radova ne osjećaju obavezu da posjete lokaciju. Ako ste listali radove pristigle na Konkurs za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje dječjeg vrtića i jaslica u naselju Blok VI - u vrijeme kad je to bilo moguće (više nije) - onda vam je jasno o čemu govorim. Ogroman procenat ponuđenih rješenja - nekih 90 posto - uključujući i pobjedničko rješenje - ne uvažava kontekst - u mjeri u kojoj bi to, po mom nadasve skromnom mišljenju, bilo poželjno - koliko god taj kontekst bio neodređen.

Podsjedio bih vas da u Programskom zadatku pomenutog konkursa kaže, pod tačkom 2:

“Od konkursnih radova se očekuje da, vrednujući i afirmišući zatečene urbane vrijednosti uže i šire lokacije odnosno prostorno-urbane i arhitektonsko-graditeljske karakteristike, ostvare skladno uklapanje objekta u postojeću urbanu strukturu i ponude optimalno funkcionalno rješenje planiranih programskih sadržaja.” Jasno mi je, dakle, da se od autora konkursnih radova (a ne od konkursnih radova) očekuje da uzmu u obzir navedeno - ali mi nije jasno zašto bi zainteresovano lice - potencijalni izvođač radova na budućem dječjem vrtiću u Bloku VI u Podgorici - morao da obilazi lokaciju? Ne velim da ne treba da obiđe lokaciju - treba, naravno - mora! - ali me zanima što je konkretan razlog. Moraću, vidim lijepo, da postavim par pitanja ovima iz UJR...

I još jedan momenat:

“Zaintersovanim licima koja upute zahtjev za dostavljanje tenderskog dosijea putem elektronske pošte, isti će biti dostavljen nakon prijema dokaza o uplati troškova tenderskog dosijea, bez preuzimanja odgovornosti za gubitak ili kašnjenje.” To i ja velim - najbolje je otić direktno na adresu Arsenija Boljevića 2a, City Mall /III sprat - i (lično) preuzet tenderski dosije (ne zaboravite ovlašćenje za preuzimanje tenderskog dosijea i dokaz o uplati 100,00 eura na dan uplate, bespovratno - a ponesite i odgovarajući dokaz o obilasku lokacije izvođenja radova - za svaki slučaj).

A sad oprostite, moram da pišem ovima iz Uprave javnih radova - da ih zamolim da mi proslijede (putem elektronske pošte), pored odgovora na ono pitanje - i idejno rješenje - ne moraju glavni projekat - budućeg dječjeg vrtića i jaslica u Bloku VI.

Valjda imam pravo - kao arhitekt, Crnogorac, državljanin CG i građanin PG - sa adresom stalnog boravka u Bloku V - da ostvarim uvid, što bi se reklo, u pomenuti tehnički dokument. Ili je bolje da zapucam direktno na adresu Arsenija Boljevića 2a, City Mall /III sprat?

Što vi mislite?

Bonus video: