Za dvije godine bogatiji za skoro 20 hiljada knjiga

Društvo prijatelja Biblioteke “Njegoš” obilježilo dvije uspješne godine postojanja, a njegovi članovi najavljuju isti tempo i za 2020. godinu
890 pregleda 0 komentar(a)
Društvo prijatelja biblioteke “Njegoš", Foto: Svetlana Mandić
Društvo prijatelja biblioteke “Njegoš", Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 21.01.2020. 16:07h

Kada su prije dvije godine odlučili da osnuju Društvo prijatelja Biblioteke “Njegoš”, Radoje Kandić, Aleksa Delibašić i Nevena Tomić, vjerovatno nijesu ni slutili da će za tako kratak period, sa prijateljima uspjeti da sakupe skoro 20 hiljada knjiga.

Počeli su stidljivo, sa misijom da obogate fond Biblioteke “Njegoš”, a za dvije godine okupili su brojne donatore, pojedince i institucije, koji su prepoznali njihov plemenit cilj i istom se odazvali. Proteklog vikenda, onako kako su i počeli, skromno su obilježili dvije godine postojanja. U krugu prijatelja i knjiga. Kako im i doliči.

“U prethodnoj godini Društvo je doniralo 9.698 knjiga, publikacija, monografija i slične građe Narodnoj biblioteci ‘Njegoš’ u Nikšiću, što sa donacijama iz prethodne godine čini ukupnu cifru od 19.198 doniranih bibliotečkih jedinica. Riječ je o velikom broju kvalitetnih i sadržajnih, ali i raritetnih knjiga”, kazali su Radoje i Aleksa, mladi Nikšićani koji su od malena naučili da druguju sa knjigom.

Pored Biblioteke “Njegoš” zahvaljujući Društvu i nikšićka Islamska zajednica, kao i seoske i škole u prigradskim naseljima, „Branko Višnjić“, „Dobrisav Đedo Perunović“, „Jagoš Kontić“, „Pavle Kovačević“, „Rade Perović“ i „Radoje Čizmović“, postale su bogatije knjigama.

„Cilj nam je da se na ovaj način dođe do svake škole u ruralnim djelovima Nikšića. Ostvarena je i saradnja sa određenim brojem fizičkih i pravnih lica iz Crne Gore i inostranstva, a u organizaciji Društva održani su programi posvećeni kulturi i umjetnosti, koje je ispratilo oko 400 građana“, ističu njih dvojica.

nnnn
Obilježili dvije uspješne godine postojanja(Foto: Svetlana Mandić)

Zahvaljujući Društvu i ustanovama sa kojima sarađuju, Nikšićani su imali priliku da „sanjare“ uz stihove Jesenjina, da budu „alhemičari riječi“, da se prisjete stihova Vitomira Vita Nikolića, Dragana Radulovića, Milana Duga Krivokapića i Gojka Janjuševića, zbog kojih je, između ostalih, grad pod Trebjesom bio i ostao grad poeta. Nijesu zaboravili ni pjesnike sa prostora bivše Jugoslavije jer, „Jedna nas je pjesma vodila“, kao ni osobe sa oštećenim vidom za koje su, zajedno sa Bibliotekom „Njegoš“, realizovali projekat „Čitam, dakle postojim“ i nabavili i instalirali tri računara sa programima prilagođenim za korišćenje osobama sa oštećenjem vida kao i 80 kompakt diskova literature i lektira.

U saradnji sa Opštinom Nikšić, Evropskom unijom, UNDP-em i Bibliotekom „Njegoš“, objavili su i promovisali radnu svesku „Svako slovo ponešto novo“, autorki Ljiljane Đurović i Ane Radojičić.

„Nastavili smo i da putem naše Fejsbuk stranice promovišemo zavičajne ličnosti, ali i događaje iz kulture grada i države, koji su svojim radom i postojanjem ostavili dubok trag, ali i putokaz budućim generacijama kulturnih poslenika“.

I u 2020. nastaviće, obećavaju, istim tempom na radost svih onih koji još nijesu izgubili naviku čitanja i kojima je kultura lična karta jednog grada.

Bonus video: