ENTUZIJAZAM LOKALNE VLASTI

Buđenje pozorišnog duha Pljevalja

Predstava “Mirovna misija” Jovane Bojović, u adaptaciji i režiji Slobodana Marunovića, očekuje se krajem marta
977 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja, ilustracija, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, ilustracija, Foto: Goran Malidžan

Entuzijazam i dobra volja lokalne uprave da nakon 63 godine od djelovanja profesionalnog pozorišta u Pljevljima, vrati svom gradu status središta regionalnog kulturnog stvaralaštva, otpočeće i pokazati svoj puni kapacitet premijerom predstave „Mirovna misija“ za koju adaptaciju i režiju potpisuje prijatelj Pljevalja i glumac Crnogorskog narodnog pozorišta Slobodan Marunović.

Pozorišna predstava, čija se premijera na sceni pljevaljskog Centra za kulturu očekuje krajem marta ove godine, biće realizovana u saradnji Opštine Pljevlja i mješovite grupe eminentnih crnogorskih glumaca od kojih dio njih nosi korijene iz pljevaljskog kraja - glumaca Crnogorskog narodnog pozorišta, Nikšićkog pozorišta i pozorišta „Puls teatar“ iz Lazarevca. To je saopšteno nakon sastanka predsjednika Opštine Pljevlja Igora Golubovića, sekretarke Sekretarijata za društvene djelatnosti Emine Salihović i grupe glumaca, koji su na sceni pljevaljskog Centra za kulturu održali svoju prvu probu.

Opština Pljevlja će logistički i finansijski podržati realizaciju predstave, sa ciljem da se njenom premijerom pokrenu aktivnosti pozorišnog i produkcijskog stvaralaštva u novoosnovanoj Javnoj ustanovi „Centar za kulturu“ Pljevlja.

U realizaciju projekta biće uključena grupa Pljevljaka koji imaju afinitete prema pozorišnoj umjetnosti - režiji, produkciji, scenografiji, a istovremeno će se, tokom priprema i proba za predstavu održavati seminari, kursevi i radionice kako bi mladi ljudi, đačka i studentska omladina, unaprijedili vještine i znanja iz ove oblasti.

Marunović radi na predstavi „Mirovna misija“ po tekstu Jovane Bojović, čiji su korijeni iz Pljevalja. Uloge su dodijeljene glumcima CNP-a Aleksandru Raduloviću, Jeleni Minić, Jeleni Nenezić Rakočević glumcu „Puls teatra“ iz Lazarevca Darku Bjekoviću, i glumcu „Nikšićkog pozorišta“ Nikoli Vasiljeviću. Scenografiju će raditi Saša Vukotić, kostimografiju Olja Eraković, a kompoziciju Slobodan Kovačević.

Realizacija ove predstave, biće zamajac u buđenju pozorišnog duha Pljevalja i put za novo razdoblje pljevaljskog pozorišnog stvaralaštva, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Opštine Pljevlja nakon održanog sastanka.