Putujuće izložbe umjesto stalnih zbog obnavljanja zgrade

JU “Muzeji i galerije” Nikšić u znaku građevinskih radova na sanaciji zgrade Dvorca kralja Nikole, pa je i program prilagođen situaciji
682 pregleda 1 komentar(a)
Predstoji ozbiljna sanacija zgrade Dvorca u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Predstoji ozbiljna sanacija zgrade Dvorca u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 07.02.2020. 08:13h

Ova godina, kada je JU “Muzeji i galerije” Nikšić u pitanju, biće podređena početku građevinskih radova na sanaciji zgrade Dvorca kralja Nikole, pa je i program prilagođen situaciji. Iako će izostati stalne i povremene izložbe, “Muzeji i galerije” ostvariće značajne projekte.

„Da bi se održao kontinuitet u realizovanju istraživačkih projekata iz oblasti očuvanja materijalne i nematerijalne kulturne baštine Crne Gore, realizovaćemo putujuću izložbu ‘Hladno oružje od praistorije do kamenog doba’. Cilj izložbe je kontinuirani prikaz razvoja ofanzivnog hladnog oružja, od neandertalskih vrhova kopalja sa Crvene stijene, preko neolitskih strelica, sjekira iz bronzanog doba, ilirskog ratnika, antičkih sika i srednjovjekovnih buzdovana, turskih sablji, jatagana, pa sve do savremenog, ličnog oružja nikšićkih ustanika i boraca iz XIX i prve polovine XX vijeka“, kazala je za „Vijesti“ direktorica Muzeja i galerije, mr Jelena Đukanović.

Izložba, koja je edukativnog karaktera i koju pripremaju kustosi Srđan Delić, Stana Marušić i Bojan Novaković, bila bi predstavljena ne samo publici širom Crne Gore, već i u regionu.

Planiraju da publikuju neobjavljeni rukopis Maksima Šobajića iz XIX vijeka, „Brdska sloboda III“ koji, prema riječima Đukanovićeve, predstavlja najstariji detaljniji opis nikšićkog kraja.

Jelena Đukanović
Jelena Đukanović(Foto: Svetlana Mandić)

“U njemu je dat istorijski pregled nikšićkog kraja sa dragocjenim arheološkim i etnografsko-antropološkim podacima. Od porodice Šobajić smo dobili autorska prava. Rukopis je posebno značajan za Nikšić jer u nedostatku materijalnih dokaza, jer je veći dio uništen, on predstavlja važan dokument za razna istraživanja”, kazala je Đukanović.

Nakon dvije uspješno realizovane međunarodne kolonije “Sve boje Crne Gore - bojenje vune biljnim bojama”, prve na nikšićkom Bedemu i druge u Šavniku, ovoga ljeta biće realizovana i treća i to u opštinama Nikšić i Šavnik. Novost ovogodišnje kolonije, koja će biti posvećena igračkama i koja će imati, prije svega edukativni karakter, je što će biti uključeni i novi subjekti poput nikšićkog Filozofskog fakulteta, kao i fakulteti iz Italije i Hrvatske.

Pošto je arheološka radionica “Paleođeca”, koja se realizuje u saradnji sa nikšićkom Gimnazijom “Stojan Cerović, prema riječima direktorice, doprinijela interesovanju gimnazijalaca za arheologiju i kulturnu baštinu Crne Gore, biće nastavljena i ovoga ljeta kada će učenici drugog razreda moći da prisustvuju, ali i učestvuju, u iskopavanjima na arheološkim lokalitetima Crvena stijena i Vrbička pećina i uče od eminentnih stručnjaka iz cijelog svijeta. Radionicu vodi arheolog Vasilije Marojević, koji je i autor pomenute radionice.

Prema riječima direktorice “Muzeja i galerija” prioritet ove godine biće briga o muzejskom materijalu, sređivanje muzejske dokumentacije i unošenje podataka poslije završene revizije muzejskog materijala, obrada muzejskog materijala otkupljenog za etnološku zbirku i studijskog materijala iz ranijih i najnovijih arheoloških iskopavanja na lokalitetu Crvena stijena i Vrbička pećina, kao i redovno praćenje, kontrolisanje i sprovođenje konzervatorskih mjera i zaštita predmeta od tekstila, papira, kamena i metala.

Tokom 2019. priređeno 20 izložbi

Tokom prošle godine u galerijama “Nikola I”, “Ilija Šobajić” i drugim izlagačkim prostorima priređeno je 20 izložbi u saradnji sa stranim i domaćim institucijama, koje su propraćene uniformnim katalogom i plakatom, a organizovane su i istraživačke izložbe koje su izazvale veliku pažnju publike i stručne javnosti.

Stari grad „Anderva“, koji je sastavni dio JU “Muzeji i galerije”, prošle godine je realizovao međunarodnu koloniju - radionicu „Sve boje Crne Gore - bojenje vune biljnim bojama II“ na kojoj je učestvovalo 30 poznatih umjetnika, profesora, naučnika i studenata iz zemlje i inostranstva.

Obavljena su arheološka istraživanja i nastavljeni su radovi na konzervaciji i restauraciji gradske tvrđave Bedem, na lokalitetu Crvena stijena, a zaposleni redovno prisustvuju seminarima, konferencijama i info danima koje organizuje Ministarstvo kulture, Evropska komisija i druge institucije u cilju unapređenja muzejske djelatnosti.

U saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore, u okviru projekta Izvođenje javnog rada, bilo je angažovano pet radnika koji su tokom četiri mjeseca čistili Bedem i dvorski kompleks od smeća i rastinja i učestvovali oko priprema za preseljenje muzejskih zbirki u privremeni depo, dok je šest radnika, u saradnji sa Ministarstvom pravde, takođe bilo angažovano na poslovima uređenja i čišćenja Bedema i dvorskog kompleksa.

Bonus video: