Ekološka biblioteka u Vijetnamu

Kompanija Farming Architects dizajnirala je hibrid biblioteke i seoskog domaćinstva, kako bi djeca učila o samoodrživim ekosistemima
607 pregleda 0 komentar(a)
Farming Architects, Foto: Farming Architects
Farming Architects, Foto: Farming Architects

Kompanija Farming Architects dizajnirala je hibrid biblioteke i seoskog domaćinstva, kako bi djeca učila o samoodrživim ekosistemima.

Japanski šarani plivaju u bazenu pored konstrukcije, pomoću niza betonskih stepenica, a na zadnjem dijelu prostora nalazi se nekoliko kaveza s kokoškama.

Ove kokoške takođe doprinose minijaturnom ekosistemu biblioteke, pružajući jaja za jelo i stajsko đubrivo za zemljište gdje raste povrće.

Akvaponija (vodena bašta na pogon ribe) kombinuje akvakulturu - držanje ribe - sa hidroponikom - uzgoj biljaka u vodi, da bi se stvorio ciklički sistem koji koristi otpadnu vodu iz ribnjaka kao resurs bogat biljkama. Zauzvrat, biljke pomažu u pročišćavanju vode koja se zatim vraća u ribnjake.

„Djeca će naučiti da japanski šarani nisu samo kućni ljubimci koje treba gledati, već će naučiti kako njihov otpad može da koristi plantažama povrća“, rekli su iz kompanije Farming Architects.

Sama struktura je modularna drvena rešetka, dizajnirana tako da se prilagođava raznim urbanim lokacijama, a na vrhu se nalazi pokriveni krov sa solarnim pločama.

Jednostavne betonske površine pružaju prostor za sjedenje i čitanje, pri čemu se dobija više površine u formi kvadrata.

Različiti elementi ugrašeni su u drvene grede, poput akrilnih kutija za osvetljenje kućišta, sadnica za uzgoj povrća i odlagališta za dečje knjige.

„Cilj nije samo da se nauči efikasno korišćenje resursa, već i da se eksperimentiše sa korišćenjem različitih vrsta biljaka i životinja u urbanom okruženju“, rekle su arhitekte.

Naziv projekta je akronim od tri vijetnamske riječi: Vuon (bašta), Ao (ribnjak) i Chuong (kavez).

Bonus video: