Zagonetni putevi kretanja misli

U sklopu izložbe prikazane su skulpture kojima Martinović, kaže ona, vaja sopstvene misli “što je najveće blaženstvo jednog stvaraoca”
939 pregleda 0 komentar(a)
Ina Martinović, Foto: Privatna arhiva
Ina Martinović, Foto: Privatna arhiva

Izložba “Oblikovanje misli” crnogorske vajarke Ine Martinović otvorena je preksinoć u Podgorici, u galeriji “Most” gdje je Martinović predstavila svoja djela nakon uspješnog izlaganja u Beogradu u galeriji “Cvijeta Zuzorić”.

U sklopu izložbe prikazane su skulpture kojima Martinović, kaže ona, vaja sopstvene misli “što je najveće blaženstvo jednog stvaraoca”.

Istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka Ljiljana Zeković otvorila je izložbu i istakla da umjetnica upravo svojim pristupom istražuje puteve kojima se misli kreću.

“Formalnim elementima ona istražuje zagonetne puteve kretanja misli koje možemo pratiti kroz trijadu - umjetnicu kao subjekt, njen misaoni sistem, i materija kojom otkriva samosvojan semiotički likovno-jezički i estetski univerzum”, kaže Zeković i dodaje:

“U tumačenju njenih djela prezentiranih na ovoj izložbi u eminentnoj galeriji ‘Most’ oslonila sam se na konceptualnu zamisao umjetnice koja kaže ‘Pomoću jezika vajamo svoje misli...’ Zapravo, ona svoje misli artikuliše arhetipskim primjercima najveličanstvenije duhovne riznice čovječanstva - pismu”, objašnjava Zeković djela u kojima umjetnica materijalima kojima dominiraju metal, drvo i kamen prikazuje lakoću hartije, pera, šake koja piše i iz koje izviru riječi.

Martinović prikazuje papir koji spada u osnove civilizacije, a svojim motivima i skicama zamjenjuje “misli koje je izvajala kako bi ih sačuvala”, kaže ona.

“Ne znam kako se vaja misao, ali znam koja su sredstva: vješta ruka i kvalitetno pero, koje će dati jedan, za mene, novi oblik tekstualnosti koji će vajati tijela iznutra a ne samo spolja”, kazala je ona o svom radu.

Veče je upriličio učenik Srednje muzičke škole “Vasa Pavić” Milutin Radulović, koji je zvucima violine ispratio otvaranje.

Bonus video: