„Poetski ekspresionizam slikarke tišine“

Ekspresivnost likovnog izraza, objasnila je ona, vidljiva je posebno na platnima većih dimenzija, „naslikana kratkim potezom i namazom boje, koji postaje reljef“. Predjeli, koje slika Mučić, rekla je Kujović, odišu ravnotežom viđenog i doživljenog
578 pregleda 0 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: Dragana Šćepanović
Sa izložbe, Foto: Dragana Šćepanović

U galerijskom prostoru Centra za kulturu Kolašin organizovana je 51. samostala izložba slikarke Majde Mučić. Klašinskoj publici slikarka se prestavila 21 uljem na platnu , koja su , kako je kazala istoričarka umjetnosti Draginja Kujović, „motivski raznovrsni i jakog kolorističkog sluha“.

„Bogatstvo Majdinog stvaralačkog opusa potiče iz njenog života tišine, u kojem obitava od rođenja . Stvaralaštvo Mučić je motivski raznovrsno i bogato i brojem slika i veličinom platna, na kojem slika uljanim bojama. Ona slika pejzaše, stare urbane cjeline, aktove i figure žene, mrtve prirode , stabla masline... Energičnim potezom ili lazurnim površinama stvara kompoziciju, koja je donesena jasnim crtežom i zauzima prvi plan čitavog platna. U traganju za svjetlošću, Majda je na svojim slikama izrazila svijet jakog kolorističkog sluha“- rekla je Kujović.

Ekspresivnost likovnog izraza, objasnila je ona, vidljiva je posebno na platnima većih dimenzija, „naslikana kratkim potezom i namazom boje, koji postaje reljef“. Predjeli, koje slika Mučić, rekla je Kujović, odišu ravnotežom viđenog i doživljenog.

„Figrura žene prikazana je istovremeno i realno i nadrealno. Primjećuje se slikarkina želja da se potezom kista, bojom, kompozicijom i motivom što raznovrsnije izrazi, što oplemenjuje njen likovni opus. Zbog toga, , možda je poretski ekspreisonizam prava odrednica Majdinog stvaralaštva“- kazala je Kujović.

Prema riječima direktora Nacionalne biblioteke “Đurđe Crnojević” Bogića Rakočević, Mučić je „od svojeg svijeta tišine napravila nešto posebno, istovremeno i gradeći likovni autoritet kako u Crnoj Gori i mnogo šire“.

Sa izložbe
Sa izložbe(Foto: Dragana Šćepanović)

„Ona je izuzetno produktivna slikarka, a n jena tematska interesovanjua su raznovrsna. U svim njenim slikama moguće je vidjeti, prije svega, izuzetno crtačko umjeće. Neko davno je rekao slikar nije slikar, ako, prije svega, ne zna da nacrta... Majda je formirana slikarka, a svoj talenat će samo nadograđivati svojim umijećem i upornošću“- kazao je on.

Mučić rođena je 1979. godine u Podgorici. Srednju likovnu školu i Fakultet likovnih umjetnosti završila je na Cetinju, smjer slikarstvo, u klasi profesora Smaila Karaila. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 2004. godine. Izlagala je na više samostalnih i kolektivnih izložbi.

Bonus video: