Emotivna umjetnička priča oca i sina

Miko i Ilija Gojović predstaviće večeras 40 radova u galeriji „Modigliani“
3253 pregleda 1 komentar(a)
Miko Gojović, Foto: Privatna arhiva
Miko Gojović, Foto: Privatna arhiva

Miko i Ilija Gojović večeras će u umjetničkoj u galeriji „Modigliani“ u Podgorici predstaviti svoje radove. Otac i sin već su imali prilike da izlažu zajedno prije tri godine, a ovoga puta publici će predstaviti 40 radova. Miko Gojović, godinama je prisutan na likovnoj sceni, imao je veliki broj samostalnih i grupnih izložbi, dok je mlađeg Gojovića publika najprije upoznala kao pjevača.

“Na naše veliko zadovoljstvo smo se ovoga puta odlučili da ukrstimo četkice i napravimo svojevrsnu umjetničku emotivnu priču. Ovoga puta uz saradnju sa sjajnom galerijom Modigliani i Capital Plazom će biti upriličena priča na kojoj je rađeno posljednje tri godine. Različitim likovnim rukopisima i idejnim segmentima smo negdje predočili unutrašnja stanja, unutrašnje priče i momente nastale bojanjem svakodnevice”, kaže u razgovoru za “Vijesti” Ilija Gojović.

Kako kaže, večeras će biti predstavljeno 40 radova, 40 priča, 40 sustinskih dijaloga.

“Veliki problem nastaje u procesima selektovanja samih radova, obično istih bude mnogo više, ali radeći na tematskim cjelinama se tako i radovi klasifikuju i negdje usklađuju sa samim ciljnim segmentom. Moj otac, kao i moja porodica, su mi životna podrška i vjetar u leđa, posebna emocija. U toj međusobnoj podršci se i dešavaju zdravi uzori, zdravi promoter iskonskih i suštinskih životnih puteva”, kaže Gojović mlađi.

Radovi će biti u različitoj kombinaciji likovnih rukopisa.

“U toj šarolikoj predstavi umjetničkih momenata smo napravili koktel paleta, kako sa jedne strane rađenih u tehnici ulje, moga oca, do tehnike grafika u kojoj sam prepoznat već dugi niz godina. Od momenata oslikavanja prirode i subjektivnog poimanja okoline, do momenata uokvirenih likovima, do priča nastalih osluškivanjem ljudi, prostora, kao i momenata nastalih evociranjem uspomena”, objašnjava Ilija šta će sve to posjetioci izložbe imati priliku večeras da vide.

Ilija Gojović
Ilija Gojović(Foto: Privatna arhiva)

“Moj otac Miko je dugi niz godina prisutan u crnogorskoj sferi arta i kao takav izlagao je kako u zemlji tako i inostranstvu. Sa druge strane, ja sam nošen inspiracijom i momentima nastalim u Americi, gdje sam i izlagao svoje radove, a imao i muzičke nastupe”, dodaje on.

Svi radovi napravljeni su upravo za ovu zajedničku izložbu koja je prodajnog karaktera.

“Ovo je za nas bio umjetnički izazov. Izložba će biti u Capital Plazi 10 dana za sve interesente i ljubitelje arta”, naglasio je Ilija Gojović, a na pitanje koji su to motivi koji se najčešće mogu vidjeti na njegovim, a koji na očevim slikama, odgovara: “U očevim ljepota mora, zelenih površina, stijena, generalno ta sloboda rukopisa evidentna kroz formu slobode koju priža priroda, dok u mojim radovima maštoviti likovi, dijalozi i izraženi vizuelni karakteri likova, izraženi pogledi i dubina koja mi je negdje i ciljni segment”, odgovara Ilija.

Osim izložbe, biće upriličen i muzički program sa gostima iznenađenja, a sagovornik “Vijesti” učestvovaće i u tom dijelu programa.

Rad Mika Gojovića
Rad Mika Gojovića(Foto: Privatna Arhiva)

“Trudim se da uvijek izložbe začinim i sa notama.To je onda nekako pun zaokružen pristup i negdje posebnost koju mogu iznijeti. Ljubitelji arta imaće priliku da uživaju i u koncertu. Uz moje prijatelje i kumove Marka Prentića i Anitu Popović kao i moju malenkost, uz puno srce i dušu na dlanu nadam se da će i posjetioci uživati”, kaže Ilija koji u posljednje vrijeme nije toliko diskografski aktivan. “Muzika je moja iskonska i potreba i ljubav kao i art, tako da moram priznati da posle pobjedničke kompozicije na Evrofestu održanom u Skoplju, nijesam izbacao novu kompoziciju. Znam, trebao bih biti aktivniji, ali poradiću na tome tokom 2020. godine, kako sa novom kompozicijom tako i izložbom u Luksemburgu”, obećava Gojović mlađi.

Bonus video: