Šerbedžija glumio u Podgorici nakon više decenija

Festival RUTA otvoren je sinoć predstavom “Ko se boji Virdžinije Vulf” koprodukcije Kazališta Ulysses iz Zagreba i BDP-a
1798 pregleda 0 komentar(a)
Iz predstave, Foto: E-stock Agency
Iz predstave, Foto: E-stock Agency

Podgorička publika je nakon više od tri decenije imala priliku da ugosti čuvenog umjetnika Radeta Šerbedžiju upravo onim povodom što je i njegov prvobitni poziv - gluma, dakle u teatru, na otvaranju prvog festivala RUTA koji organizuje Regionalna unija teatara. Festival je otvoren sinoć predstavom “Ko se boji Virdžinije Vulf?” koprodukcije Kazališta Ulysses iz Zagreba i Beogradskog dramskog pozorišta koju je, po motivima drame Edvarda Olbija, režirala Lenka Udovički.

“Prije svega pozdravljam publiku i čestitam na realizaciji festivala. Veoma sam radostan zbog ovog igranja. ‘Ko se boji Virdžinije Vulf’ je jedan božanstven komad, a ja volim igrati tu ulogu Džordža. Imamo zaista lijepu predstavu i siguran sam da publika ovdje to prepoznaje. Posljednjih godina ja Podgoricu posjećujem uglavnom povodom promocija svojih knjiga ili zbog koncerata, a ovakav dolazak, baš zbog pozorišta, dolazi nakon dugo godina. Pretpostavljam da je ovo prvi put od Budve i Kotora, a kad je to bilo - osamdesetih negdje, dakle u bivšem životu”, kazao je Šerbedžija ovim povodom.

On scenu dijeli sa Katarinom Bistrović Derveš, Milanom Marićem i Nikom Ivančić, a pored njih tu je i publika koja je, smatra Šerbedžija, iskusna i veoma bitna.

“Predstava nikad nije sama na sceni, nijesu glumci sami, već je to uvijek kombinacija ansambla i publike. Zajedno gradimo to veče”, istakao je Šerbedžija.

Dramaturškinja čuvenog komada je Željka Udovičić Pleština koja je podsjetila da je u pitanju komad koji već pola vijeka “s lakoćom osvaja pozorišnu i filmsku publiku”.

“Predstava u humornim elementima crne, mračne, divlje komedije, ali i elementima melodrame, tragedije, slepstika, pa i satire, teatarski proziva i poziva na propitivanje društvenih konvencija na originalan i snažan način, a sve to ovu dramu svrstava u antologijska ostvarenja svjetske, dramske literature”, zabilježila je dramaturškinja.

Ekipu predstave čine još i kostimografkinja Bjanka Adžić Ursulov, scenograf Stefano Katunar, kompozitori Nigel Osborne i Davor Rocco, koreograf Matija Ferlin, dizajner svjetla Andrej Hajdinjak, asistentkinja rediteljke Rajna Racz i asistentkinja scenografa Paola Lugarić.

Nakon predstave održan je okrugli sto na kojem su govorili glumci i autori predstave.

Nezavisno, privatno pozorište uvijek ima poteškoća u radu

Na pitanje kako posmatra teatarski festival Ruta koji spaja pozorišta iz država bivše Jugoslavije, predstavlja pojedinačna ostvarenja ali najavljuje i saradnju, Šerbedžija ističe da je ideja veoma dobra.

“To je super ideja, jer vidimo svi kako je danas teško raditi predstave, osim ako ste nacionalni teatar ili glavno državno pozorište. Bilo koje nezavisno, privatno pozorište ima poteškoća u radu, to se vidi i na primjeru ‘Ulyssesa’. Sve je mnogo lakše kad se napravi koprodukcija, a zbog toga su i razmjene dobra stvar, kao i svaka saradnja”, kazao je Rade Šerbedžija.

Bonus video: