UJEDINJENIM TALENTIMA

Šantićeve “Pahulje” muzički oživljene

Bajkovitu poemu Alekse Šantića muzički je oživjela Merima Ključo, a izvodi je Jelena Milušić
934 pregleda 0 komentar(a)
Merima Ključo i Jelena Milušić, Foto: Marko Ercegović
Merima Ključo i Jelena Milušić, Foto: Marko Ercegović

U Mostaru, gradu u kojem pahulje nisu česte gošće, nastala je jedna od najljepših pjesama baš o njima.

Upravo pjesmom “Pahulje” ekspresivna i harizmatična umjetnica Jelena Milušić najavljuje predstojeći solo album, koji se očekuje ove godine.

Bajkovitu poemu “Pahulje” Alekse Šantića muzički je oživjela kompozitorka Merima Ključo, koja ujedno potpisuje audio i video-produkciju singla.

Jelena Milušić i Merima Ključo talente su ujedinile na albumu “Lume”, te su podstaknute uspješnim rezultatom, nastavile saradnju na Jeleninom solo albumu.

Još jedna posebna saradnja veže Jelenu za Mostar i to s Atilom Aksojem. Prepoznatljivi po suptilnom i emotivnom muzičkom izražaju, Jelena i Atila izvode romsku i sefardsku muziku pod imenom “Barimatango”.

Izlasku Jeleninog solo albuma prethodit će još jedan singl i video-spot, kao i nastupi u regiji, Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Na pitanje zašto baš ova pjesma, Jelena odgovara: „Najavni singl mog predstojećeg albuma htjela sam posvetiti Mostaru i svima onima koji vole i poštuju ovaj grad, njegovu različitost i ljepotu. Šantićevi topli stihovi i lepršava kompozicija Merime Ključo vraćaju me u grad iz mog sjećanja, grad bezbrižnog djetinjstva. Također, dozivaju Mostar skladnih, prijateljskih i nježnih nota, Mostar koji zaslužuje bolje nas“.

Interijer Ateljea Figure u Sarajevu pružio je ugodni ambijent za snimanje videospota, a za snimke Mostara iz vazduha zaslužan je web portal Bljesak.info.