Priznanje za tekst komada „Kučka”

Scenario predstave Kraljevskog pozorišta Zetski dom uvršten je u Evropsku antologiju polivokalnih drama
653 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave “Kučka”, Foto: Duško Miljanić
Scena iz predstave “Kučka”, Foto: Duško Miljanić

Internet sajt “BookAuthority” koji se bavi ocjenjivanjem i preporukom knjiga koje ne obuhvataju beletristiku izdvojila je Evropsku antologiju polivokalnih drama, a koju publikuje izdavačka kuća “Routhledge” (Rutlidž) iz Velike Britanije, kao prvorangiranu među 14 najboljih za pročitati u 2020. godini.

U ovoj antologiji nalazi se i tekst predstave „Kučka“ koju je u produkciji Kraljevskog pozorišta režirao Arpad Šiling, a uz “Kučku” je izdvojeno još pet drugih drama, saopšteno je juče iz Kraljevskog pozorišta.

Tekst koji je zavrijedio pažnju potpisuju reditelj Šiling i Eva Zabežinski, a baziran je na glumačkim improvizacijama Nade Vukčević, Srđana Grahovca, Stevana Radusinovića, Vula Markovića i Zorana Vujovića.

“Takođe, fotografija iz predstave ‘Kučka’, koju je snimio Duško Miljanić nalazi se na naslovnoj strani Antologije u izdanju Rutlidža iz Londona, izdavačke kuće koja je osnovana 1836”, napominju iz Zetskog doma.

Predstava “Kučka” nastala je u Kraljevskom pozorištu na Cetinju, u okviru projekta EU Collective Plays!

BookAuthority je rangiran na 1. mjestu ProductHunta (veb sajta na kojem online potrošači ocjenjuju nove stvari, sajtove, objave, proizvode) i predstavljen je na CNN-u i Forbsu, dodaju iz cetinjskog teatra.

Pored ovoga, Kraljevsko pozorište Zetski dom ističe da je, kao i svi teatri, zbog epidemiološke situacije spustilo je svoju zavjesu, a tako je bilo i u Sarajevskom ratnom teatru gdje se odvijao rad na koprodukciji „Faust-studije“ sa tim pozorištem, Beogradskim dramskim i Internacionalnim teatarskim Festivalom MESS.

Rad na predstavi u režiji Tomija Janežiča, prema tekstu “To nije to” slovenske autorke Simone Semenič, pauziran je zbog virusa korona. Tim predstave čine: asistentkinja režije i dramaturškinja Mirjana Medojević, koreografkinja i dramaturškinja Katja Legin, scenograf Branko Hojnik, kostimografkinja Marina Sremac i glumački ansambl: iz Bosne i Hercegovine Selma Alispahić, Maja Salkić, Emina Muftić, Amila Terzimehić, iz Srbije Maja Ranđić, Dunja Stojanović, a u crnogorskom dijelu ekipe su Jelena Laban i Karmen Bardak.

Bonus video: