YouTube premijera filma "Lijenština" povodom situacije sa COVID-19 virusom

Na ovaj potez Radunović se odlučio zbog situacije s COVID-19 virusom. "Htjeli smo da damo doprinos svima koji provode vrijeme u domovima", kaže on i dodaje da je film sada dostupan i široj publici, a svoj film opisuje kao pogled na život mnogih mladih i njihovih porodica u glavnom gradu Crne Gore, Podgorici
3109 pregleda 0 komentar(a)
Miloš
Miloš

Film "Lijenština" crnogorskog autora Alekse Stefana Radunovića premijerno će biti prikazan na Jutjubu (YouTube) večeras u 19 časova, na linku https://youtu.be/6MsfrWro5RE a svi koji budu pratili premijeru mogu i da učestvuju u live chat-u.

Na ovaj potez Radunović se odlučio zbog situacije s COVID-19 virusom. "Htjeli smo da damo doprinos svima koji provode vrijeme u domovima", kaže on i dodaje da je film sada dostupan i široj publici, a svoj film opisuje kao pogled na život mnogih mladih i njihovih porodica u glavnom gradu Crne Gore, Podgorici.

"Kroz priču o mladiću koji se bori da pronađe posao, film pokušava pokazati kulturu, ekonomske uslove zemlje i kako je normalizacija korupcije i nepoštenja dovela do očajanja i apatije. 'Lijneština' se odnosi na stereotipiziranje Crnogoraca kao lijenih ljudi. Kroz iskustvo glavnog lika, boreći se protiv hroničnih poteškocca i razočaranja, u okruženju koje nije naviklo na prosperitet, trebali bi uočiti grešku u tom stereotipu", ističe Radunović koji potpisuje scenario i režiju.

Scenario je napisao 2016. godine tokom kursa "Film for Social Transformation" koji je organizovao Institut za Studije i Globalni Prosperitet (ISGP) zajedno sa Iranskim režiserom i producentom Mohsenom Makhmalbafom, a za koji je bio raspisan konkurs internacionalnog karaktera.

"Mladiću Milošu, koji je rastavljen od supruge, zabranjeno je da posjećuje svoje dijete jer nije u stanju da plaća alimentaciju. Nalaženje zaposlenja mu je jedina nada da ponovo vidi svog dječaka. Na svom putu suočava se sa preprekama kao što su korupcija, ekonomska situacija u njegovoj državi, ponos i apatija", piše u sinopsisu filma.

Makhmalbaf je izabrao Radunovićev scenario za fnansiranje i odobren mu je djelimičan budžet za projekat, a pozajmljena je i oprema za snimanje. Radunoviću su se pridružili Galen Hamber (Kanada, direktor fotografije) i Kajl Šmalenberg (Kanada, majstor svjetla) - takođe učesnici kursa bez profesionalnog iskustva u filmskoj industriji, a Andiše Namvari (UK, producent), Ivan Mihoci (Hrvatska, snimatelj zvuka) i Ilija Vujošević (Crna Gora, scenograf) činili su ostatak volonterske ekipe.

Glumačku ekipu filma čine: Savo Šćepanović, Milica Šćepanović, Tatijana Marinović, Sejfo Seferović, Vuk Sandić, Saša Radunović, Veljko Tošković i Ilija Redžić.

Prikazan je na mnogim festivalima, a osvojio je i nagradu za najbolji dugometražni film na Sarajevo Youth Film Festivalu, specijalno priznanje na hercegnovskom filmskom festivalu, kao i specijalno priznanje u okviru CineBalkan Film Festivala.

Aleksa Stefan Radunović rođen je 1992. u Orensu, Španiji i sin je Barbare Berest, američke producentkinje radio i televizijskih programa ukrajinsko-kolumbijskog porijekla, i Saše Radunovića, profesionalnog košarkasa iz Crne Gore. Radunović se 2000. godine preselio u Crnu Goru s roditeljima i mlađom sestrom.

Bonus video: