„Javke iz samoće“ Velimira Ralevića

Dejan Đonović je u tekstu na kraju knjige istakao da se nikada ne može napisati nešto “izuzetno, snažno, dirljivo i upečatljivo, a u isto vrijeme jednostavno i posebno a da nije izraslo iz sjemena iskustva”
710 pregleda 0 komentar(a)
Naslovna strana knjige
Naslovna strana knjige

JU Centar za kulturu Berane, u okviru svoje izdavačke djelatnosti, objavila je novu knjigu crnogorskog pisca i pjesnika Velimira Ralevića pod nazivom „Javke iz samoće“ koja se, u PDF formi, može čitati na internet stranici Centra za kulturu Berane - centarzakulturuberane.com.

„Riječ je o knjizi koju nije nimalo lako žanrovski definisati, možda je to ponajprije poetizovana zbirka fantastičnih kratkih priča i minijatura“, napisao je recenziji rukopisa Aleksandar Obradović.

Dejan Đonović je u tekstu na kraju knjige istakao da se nikada ne može napisati nešto “izuzetno, snažno, dirljivo i upečatljivo, a u isto vrijeme jednostavno i posebno a da nije izraslo iz sjemena iskustva”.

“Ovakva knjiga je vječita pjesma dobroti, traganju, mudrosti. Ovakva knjiga suprotstavlja stvaralački nagon samoće pustoj i besplodnoj usamljenosti. Ona se obračunava sa lažnim i vještačkim šamarom istine i pravde. Ova knjiga je priručnik koji će da vam pomogne da se suočite sa snagom poezije ili će da vam pomogne da pobjegnete glavom bez obzira od sebe i kukavički je proglasite nerazumljivom”, bilježi Đonović.

Velimir Ralević rođen je u Beranama 1970. godine. Piše za djecu i odrasle, a do sada je objavio dvadeset knjiga. Neke njegove pjesme prevedene su na više evropskih jezika. Zastupljen je u brojnim zbornicima i časopisima, kao i u oko 40 antologija u zemlji i regionu. Radi u Narodnoj biblioteci „Dr Radovan Lalić“ u Beranama. Dobitnik je značajnih priznanja i nagrada za svoje stvaralaštvo među kojima su: Vidovdanska povelja, Međunarodna nagrada za ukupno književno stvaralaštvo za djecu i mlade „Stara maslina“, nagrada „Zlatno Gašino pero“, priznanje Opštine Berane za ostvarene rezultate iz područja književnosti i brojne druge.

Bonus video: