Ćurić: Onlajn platforme su trenutno jedini prozor u svijet kulture

prije nego što se dalo naslutiti kako će svijet postati paralisan, a sve kulturne manifestacije i događaji zaustavljeni, ekipa okupljena oko Zagreb film festivala odlučila je da publici i ljubiteljima filma ponudi besplatnu onlajn platformu croatian.film koja raspolaže bazom kratkometražnih filmova hrvatskih autora, a sa ciljem da što više dobrih filmova dođe do što većeg broja gledalaca
428 pregleda 0 komentar(a)
Marija Ćurić, Foto: Samir Cerić Kovacević
Marija Ćurić, Foto: Samir Cerić Kovacević

U situaciji u kojoj se čitav svijet trenutno nalazi zbog pandemije virusa korona, onlajn platforme su trenutno jedini prozor u svijet kulture smatra producentkinja iz Hrvatske Marija Ćurić, koja je i voditeljka platforme i projekta croatian.film.

I prije nego što se dalo naslutiti kako će svijet postati paralisan, a sve kulturne manifestacije i događaji zaustavljeni, ekipa okupljena oko Zagreb film festivala odlučila je da publici i ljubiteljima filma ponudi besplatnu onlajn platformu croatian.film koja raspolaže bazom kratkometražnih filmova hrvatskih autora, a sa ciljem da što više dobrih filmova dođe do što većeg broja gledalaca.

Hrvatska je u posljednjih desetak godina u produkciju kratkih filmova uložila više od 10 miliona eura, a snimljeno ih je više od 400, međutim, no, kao što to obično biva, život kratkometražnih ostvarenja se obično svodi na festivale. Ipak, sada se na croatian.film platformi mogu naći brojna ostvarenja nastala posljednjih godina, a da je zaživjela potvrđuje i 40 hiljada pregleda dostupnih filmova.

“Razlozi uspjeha u prvom redu su kvalitet sadržaja, ali i kvalitet same platforme, jednostavnost korišćenja iste, kao i ciljana i strateška promocija koju svakodnevno provodimo”, kaže Ćurićeva u razgovoru za “Vijesti”. Ona otkriva i da je plan vezan za croatian.film da se zadrže na hrvatskoj filmskoj produkciji i koprodukciji, a cilj je da se baza proširi i na dugometražni film, kako bi platforma postala centralno mjesto hrvatske kinematografije, onlajn.

“Time bismo zaokružili cijelu ovu priču te se nadamo skoroj realizaciji svih planova”, ponosno ističe Ćurić.

Ona za “Vijesti” govori o značaju projekta za publiku, ljubitelje kinematografije, ali i same stvaraoce, pa i one koji se tek upuštaju u filmsku djelatnost. Preporučuje neka ostvarenja dostupna na platformi, a za animirani film “Iz dubine” ističe da je predvidio budućnost.

Početkom februara pokrenuta je platforma za promociju profesionalnog domaćeg kratkometražnog filma. Ko stoji iza ideje, organizacije svega i kako ste došli do toga?

Platformu Croatian.film pokrenuo je Zagreb Film Festival i to je svojevrsna nadogradnja našeg takmičarskog programa domaćeg kratkometražnog igranog filma “Kockice”. Nakon desetak godina programa “Kockice” koji je iz godine u godinu postajao sve posjećeniji te postao relevantna platforma za prikazivanje radova naših mladih filmaša, a i nakon godina stalnih pitanja “A gdje da sad pogledamo te filmove?” rodila se ideja za croatian.film. Nažalost, nakon eventualnog prikazivanja na festivalima, kratki film nema drugog načina za dolazak do šire publike, a dosadašnji rezultati platforme dokazuju da je želja i potreba za gledanjem ovakvog filmskog sadržaja velika. Upravo zbog činjenice da je taj tip filma ograničen na festivale i povremene programe u nezavisnim kinima nastala je ideja da napravimo platformu koja će produžiti život domaćem filmu i spasiti ga od zaborava.

Da li je i koliko teško bilo promovisati platformu, dobiti dozvole autora filmova za njihovo objavljivanje i kakvi su utisci publike, pratilaca, imate li neke informacije?

Dobijanje filmova i raščišćavanje svih prava nije nimalo lagan posao, a ovim putem se zahvaljujemo producentima i autorima na saradnji i ustupanju filmova. Proces prikupljanja građe, kao i proces “građenja” same platforme trajao je otprilike godinu i po dana. Proces je bio dugotrajan i iscrpljujući, no zbog velikog zadovoljstva finalnim produktom sada na to razdoblje gledamo s osmijehom. Imali smo veliku pomoć prijatelja, partnera i produkcija koji su od početka vjerovali u projekat te nam ustupili sve potrebne materijale i bili spremni pomoći oko svega.

Rezultati i utisci gledalaca govore nam da smo napravili odličnu stvar i da smo na dobrom putu. Filmovi su do sada pogledani više od 40.000 puta, imamo veliku bazu pratilaca na društvenim mrežama i dojmovi su odlični! Razlozi uspjeha u prvom redu su kvalitet sadržaja, ali i kvalitet same platforme, jednostavnost korišćenja iste, kao i ciljana i strateška promocija koju svakodnevno provodimo.

Platforma je besplatna, koliko filmova sadrži i da li su svi od hrvatskih autora, planirate li i da proširite ponudu na zemlje regiona, možda, ili i na neke dugometražne filmove ili je još uvijek rano govoriti o tome?

Što se platforme croatian.film tiče zadržaćemo se na hrvatskoj filmskoj produkciji i koprodukciji. Dugoročni cilj je proširiti bazu i na dugometražni film, kako bi platforma postala centralno mjesto hrvatske kinematografije online. Time bi zaokružili cijelu ovu priču te se nadamo skoroj realizaciji svih planova.

Smatrate li da je neophodno raditi na promociji kratkog filma, pa i domaće kinematografije uopšte i na koji način?

Apsolutno treba raditi na tome, šteta je da se toliki odlični filmovi snime pa da ne dođu do većeg broja publike. Što se kratkog filma tiče, Hrvatska je u posljednjih desetak godina u njihovu produkciju uložila oko 11 miliona eura i to samo putem Hrvatskog audio-vizualnog centra, snimljeno je više od 400 kratkih filmova u tom razdoblju i treba raditi na njihovoj vidljivosti i dolasku do publike na sve načine jer su filmovi stvarno dobri, iz njih se može puno naučiti i vidjeti jedan drugačiji način razmišljanja i pogled na svijet i sve ono što nas okružuje.

U posljednje vrijeme, zbog situacije sa virusom korona pojavilo se još mnogo online platformi, beslatnih, koje omogućavaju gledanje raznovrsnog filmskog sadržaja... Šta Vi mislite o tome, koliko je dobro obezbijediti takve stvari publici trenutno, a s obzirom na Vašu raniju ideju, i uopšte?

Nažalost, svi smo u situaciji u kakvoj jesmo, sjedimo kući i čekamo da prođe. Online platforme su u ovim vremenima jedini prozor u svijet kulture i ne samo da donose sjajne sadržaje u domove gledalaca već utiču i na mentalno zdravlje u ovim nesrećnim trenucima.

Ako bi se sve ovo ekranizovalo jednog dana, koji biste naziv dali i kojeg reditelja izabrali za takvo ostvarenje?

Ne sumnjam da će se situacija u kojoj se nalazimo, jednog dana kada sve ovo bude iza nas, ekranizovati! Nadam se da će se neki od majstora filmova o međuljudskim odnosima pozabaviti temom parova i porodice koji su sedmicama zatvoreni u svojim domovima. Naravno, nadam se da će iz ovoga izaći i koji dobar film katastrofe.

Koja bi bila poruka za javnost, čitaoce?

Budite kod kuće dok ne pobijedimo virus, a vrijeme skratite sjajnim hrvatskim kratkometražnim filmovima!

Animirani film koji kao da je predvidio budućnost

S obzirom na sve ove okolnosti koje možda mnoge podsjećaju na film više nego na realnost, da li biste izdvojili i neke tematski slične filmove?

Film koji bi smo preporučili je “Iz dubine” rediteljke Katrin Novaković. Rediteljka u svom kratkom animiranom filmu kao da je predvidjela budućnost! Film je nastao tehnikom stop-animacije, a tematizuje otuđenost pojedinaca u savremenom životu. Dosad je prikazan na 30 međunarodnih festivala, a na 17. izdanju Međunarodnog filmskog festivala za djecu i mlade “Olympia” ponio je nagradu dječijeg žirija za najbolji animirani kratkometražni film. Svakako pogledajte film i otkrijte ko dolazi iz dubine mora i donosi život u našu svakodnevicu.

Svakodnevne filmske preporuke

Šta biste izdvojili iz ponude croatian.film stranice, šta se pokazuje kao najpopularnije, najgledanije, šta mislite zbog čega?

Bilježimo zbilja iznimnu gledanost svih filmova na platformi. Naravno, najgledanijima se pokazuju upravo oni koji su osvojili mnogo nagrada i oni o kojima se priča kao o dobrima. Kroz naše Instagram i Fejsbuk stranice preporučujemo svakodnevno filmove koje smatramo kvalitetnima i mislimo da bi publika u njima uživala. Pokušavamo svaki film koji je na platformi predstaviti i zainteresovati publiku da ga pogleda. Filmove koje bih izdvojila su: “Gamer girl” Irene Jukić Pranjić iz 2016. godine, “Zvir” Miroslava Sikavice, isto 2016, “Rezidba” Katerine Dude iz 2015. godine, “Zvjerka” Daine Oniunas Pusić, 2015, “Cvijeće” Judite Gamulin, godina 2015, “Pametnice” Sonje Tarokić i Hane Jušić iz 2010. godine, “Tlo pod nogama” Sonje Tarokić iz 2013, “Med i mliko” Marka Jukića iz 2016, “Žuti mjesec” Zvonimira Jurića nastao 2010. godine.

“Zvir”, film Miroslava Sikavice
“Zvir”, film Miroslava Sikavice(Foto: privatna arhiva)

Bonus video: