Bogata ponuda na Jutjub kanalu Filmskog centra Srbije

Posjetioci FCS kanala će moći da pogledaju radove Gorana Markovića, Gorana Paskaljevića, Slobodana Šijana i drugih
575 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz Markovićevog filma “Bez naziva, Foto: Fcs.rs
Scena iz Markovićevog filma “Bez naziva, Foto: Fcs.rs

Na Jutjub kanalu Filmskog centra Srbije (FCS) svakog petka postavljen je za besplatno gledanje po jedan kratki film iz opusa domaćih renomiranih, svjetski poznatih i priznatih reditelja.

Posjetioci FCS kanala će moći da pogledaju radove Gorana Markovića, Gorana Paskaljevića, Slobodana Šijana i drugih. U pitanju su mahom kratki filmovi nastali na početku njihovog profesionalnog bavljenja sedmom umjetnošću, od kojih neki već decenijama uživaju kultni status.

FCS želi da ove rane radove domaćih, svjetski poznatih stvaralaca, učini dostupnim što širem auditorijumu i da na ovaj način obezbijedi platformu za njihovo kontinuirano prikazivanje. Prvo ostvarenje u ovom ciklusu, koje je gledaocima bilo dostupno je “Bez naziva”, polusatni diplomski rad Gorana Markovića, nastao početkom sedamdesetih u produkciji Televizije Beograd.

Nakon što je za redakciju Drugog programa TV Beograd snimio niz dokumentarnih televizijskih filmova, Marković se u ostvarenju “Bez naziva” prvi put okušao i u domenu igranog filma. Film je snimljen prema istoimenoj pripovijeci Borisa Piljnjaka, a u njemu su uloge odigrali Zorica Koljević, Branislav Ciga Milenković, Danilo Bata Stojković, Goran Sultanović, kao i sam reditelj.

Markovićev film “Bez naziva” prvi put je prikazan na Martovskom festivalu dokumentarnih i kratkometražnih filmova. Iz FCS-a navode i da, tri nedjelje nakon pokretanja, njihov Jutjub kanal ima više od sedam i po hiljada pratilaca i više od 74.000 pregleda.

U dosadašnjoj ponudi našla su se ostvarenja autora mlađe i srednje generacije, kao što su Stefan Ivančić, Katarina Koljević, Milica Tomović, Vladimir Tagić, Mladen Kovačević, Mihajlo Dragaš, Ognjen Glavonić, Boris Mitić, Dejan Petrović, Balša Đogo i drugi.

Bonus video: