Filmovi povodom godišnjice zemljotresa u Baru

Pod nazivom ‘Bar 1979-1984-2020’, u sklopu podrške kampanji #Ostanidoma, emituje se večeras livestream na zvaničnom veb sajtu Kulturnog centra www.kulturnicentarbar, na Facebook stranici Kulturni centar Bar i na YouTube kanalu jpkcbar
411 pregleda 0 komentar(a)
Plakat manifestacije, Foto: Promo
Plakat manifestacije, Foto: Promo

Onlajn projekcija dva dokumentarna filma i video-panel, a povodom obilježavanja 41. godine od razornog zemljotresa koji je 15. aprila 1979. pogodio crnogorsko primorje, biće upriličeni danas u 20 časova, u organizaciji JP Kulturni centar Bar.

Učesnici video-panela su Irina Dabović koja je u aprilu 1979. bila članica prvog tima Radio Bara, tadašnji opštinski rukovodilac Miloš Šušter i novinar i publicista Željko Milović, a moderator video-panela je Radomir Petrić.

“Pod nazivom ‘Bar 1979-1984-2020’, u sklopu podrške kampanji #Ostanidoma, emituje se večeras livestream na zvaničnom veb sajtu Kulturnog centra www.kulturnicentarbar, na Facebook stranici Kulturni centar Bar i na YouTube kanalu jpkcbar”, navodi se u saopštenju.

Biće prikazani dokumentarni filmovi u produkciji Bakar film i RTV Bor. Prvi je “Hronika o Baru”, snimljen 1979. godine, koji traje 18 minuta. Scenario i režiju potpisuje Milorad Milojević, a snimatelj je bio Strašimir Prvulović.

“Ovaj dokumentarni film o potresnim prizorima u naseljima širom barske opštine nakon katastrofalnog zemljotresa rađen je u okviru pomoći Bora bratskom gradu Baru”, ističu iz Kulturnog centra.

Drugi film je “Bar 84” i traje 17 minuta. Režiser je Dragan Marjanović, a snimatelj Radomir Radošević. Riječ je o reportaži iz 1984. godine o privrednim, kulturnim i turističkim znamenitostima Bara i njegovoj brzoj obnovi nakon zemljotresa.

Oba filma je digitalno restaurirala Crnogorska kinoteka, kojoj JP Kulturni centar Bar odaje zahvalnost na pomoći i odlično urađenom poslu.

Bonus video: