S knjigom nisi izolovan

U okviru manifestacije Noć knjige crnogorski autori će putem video poruke podijeliti preporuke za čitanje, ali i čitati odlomke iz odabranih djela. Učestvuju: Ksenija Popović, Stefan Bošković, Tanja Bakić, Nikola Nikolić, Dragana Mrkić, Nataša Žurić, Slavica Perović, Aleksandar Bečanović i mnogi drugi
380 pregleda 0 komentar(a)
Poster Noć knjige, Foto: Promo
Poster Noć knjige, Foto: Promo

S knjigom nisi izolovan, poruka je koju šalje Čituljak, zaštitno lice ovogodišnje manifestacije Noć knjige koja će biti održana sjutra, prvi put virtuelnim putem otkad se obilježava Svjetski dan knjige u Crnoj Gori.

Ipak, bolest Covid-19, odnosno virus korona nije spriječio organizatore ovogodišnje manifestacije da osmisle bogat program.

“I ove godine, u okviru Noći knjige, program će biti raznolik. Predškolske ustanove će objaviti izložbe likovnih radova svojih mališana na društvenim mrežama, škole će objaviti audio i video snimke učenika gdje čitaju odlomke knjiga ili recituju, izdavačke kuće će nam dati preporuke šta čitati u izolaciji, knjižare će organizovati akcije i popuste za online kupovine, portali će organizovati pričaonice kako za najmlađe tako i za stariju publiku, biblioteke i javne ustanove će takođe imati program kroz foto konkurse, izložbe, predstave i razne pričaonice. Video poruke sa odlomcima iz knjiga ali i preporukama za čitanje podijeliće i autori Ksenija Popović, Stefan Bošković, Tanja Bakić, Nikola Nikolić, Dragana Mrkić, Nataša Žurić, Slavica Perović, Aleksandar Bečanović i mnogi drugi”, navodi se u saopštenju nevladine organizacije Kultura plus, a koje potpisuje koordinatorka projekta “Noć knjige” Maida Gorčević.

Oni ističu i da su, u jeku vijesti vezanih za širenje bolesti COVID-19 izazvane virusom korona, odlučili da ovogodišnju Noć knjige drugačije osmisle i tako da ne dozvole da im korona poremeti planove. Od ideje i cilja da se proslavi Noć knjige nijesu odustali, ali će ove godine manifestacija biti u skladu sa trenutnim okolnostima i u okvirima odgovornog i mogućeg, a održava se pod pokroviteljstvom Crnogorske nacionalne komisije za Unesco.

Zaštitno lice Noći knjige je patuljak Čituljak - knjiški moljac, veseljak, komentator apsurda i podsjetnik na to zašto je upravo danas važno čitati, opisuju ga organizatori. Iako je imun na ljudske bolesti, na licu nosi masku, upozoravajući nas da kao knjiški junak dijeli sudbinu čovjeka.

Gradska knjižara će u Noći knjige 23. aprila, a povodom Svjetskog dana knjige, organizovati specijalne popuste putem svog Facebook i Instagram profila, iternet stranice novaknjiga.com i porudžbenica na telefon 068 880 151, a obezbijediće i besplatnu dostavu za sve pošiljke veće od 10 eura.

“Organizacioni odbor Noći knjige je ove godine raspisao nagradni konkurs za sve osnovnoškolce pod nazivom ‘Posadi priču’. Poziv osnovnoškolcima je da napišu priču do 100 riječi gdje od deset zrna (odgovornost, dobrota, poštovanje, nježnost, saosjećanje, humanost, pravednost, istrajnost, ljubav, preobražaj) treba da odaberu jedno koje žele posaditi u svojoj okolini. Nagrađeni rad biće objavljen na Fejsbuk stranici ‘Noć knjige Crna Gora’ 23. aprila”, podsjetili su organizatori,

Cilj svake od navedenih aktivnosti je, piše u saopštenju, da se jedinstvenom akcijom pogled javnosti usmjeriti na knjigu, koja se u ovim izazovnim i neizvjesnošću ispunjenim vremenima pokazuje kao utočište, utjeha, razbibriga, pa i imperativ, koristeći savremenu tehnologiju da okupi sve ljubitelje knjige i čitanja.

“Pozivamo vas i da redovno pratite aktivnosti na internet stranici i Fejsbuk stranici ‘Noć knjige - Crna Gora’ jer ćemo sve informacije i program dijeliti na tim kanalima”, poručuju organizatori.

Bonus video: