Misteriozna Crna Gora kroz književnost

Savremeni pisci i spisateljice: Milovan Radojević, Lena Ruth Stefanović, Olja Knežević Raičević, Tanja Bakić i Aleksandar Bečanović, zastupljeni su u američkom časopisu "Trafika Europe"
315 pregleda 0 komentar(a)
Promo plakat, Foto: Promo
Promo plakat, Foto: Promo

U novom broju američkog časopisa „Trafika Europe“ (https://cld.bz/JyLPdTt/238/) objavljen je i segment “Misteriozna Crna Gora” (Mysterious Montenegro) posvećen savremenoj crnogorskoj književnosti. Zastupljeni su autori: Milovan Radojević, Lena Ruth Stefanović, Olja Raičević Knežević, Tanja Bakić i Aleksandar Bečanović.

“Do konkretne saradnje je došlo tako što je urednik časopisa, američki pjesnik Endru Singer, shvatio da želi da objavi i specijalni temat posvećen Crnoj Gori, s tim da jednako uključi pjesničke i prozne stvaraoce. Ovakva predstavljanja su jako važna za međunarodnu afirmaciju crnogorskih pisaca, a posebno za nas koji se i sami bavimo književnim prevođenjem koje je u Crnoj Gori, osim poezije, često marginalizovano i potcijenjeno”, kazala je Bakić za “Vijesti”.

Novi, 17. broj časopisa u poseban fokus stavlja fikciju i poeziju iz “misteriozne Crne Gore”, a nakon toga i iz drugih zemalja Evrope, piše u obraćanju urednika, na početku časopisa koji izlazi kvartalno i čije je sjedište u Njujorku. Čaopis objavljuje izbor iz najbolje nove evropske književnosti u prevodu na engleski jezik. Čitan je širom SAD, a dobio je i priznanje od američkog PEN-a po pitanju zasluga na polju književnog prevođenja.

Izdvojen je odlomak iz djela Milovana Radojevića “Dominik” koje je smješteno u Duklji s kraja 12. i početka 13. vijeka i prati prijateljstvo dva sveštenika tadašnje dukljanske crkve koja je bila pod rimokatoličkom jurisdikcijom. Objavljene su četiri pjesme Lene Ruth Stefanović koja u svom djelu, kao i u životu, istražuje “pokvarene, slomljene sisteme i političke epohe”. Predstavljen je i dio iz novog romana Olje Knežević “Katarina velika i mala”. Odabrano je i osam pjesama Tanje Bakić čija inspiracija i stvaralaštvo variraju od poezije inspirisane Vilijamom Blejkom, do rok muzičara o kojima piše. Crnogorski segment zatvara odlomak iz romana “Arcueil” Aleksandra Bečanovića koji je za ovo djelo dobio nagrade Evropske unije za književnost 2017. godine

“A ukoliko sve to ne bude dovoljno, u ovom broju časopisa donosimo i ‘vizuelnu gozbu’ - 17 fotografija crnogorskog fotografa Ivana Vojnića koji nam daje uvid u pravu misteriju koja se krije u ljepotama Crne Gore”, poručuje urednik izdanja.

Bonus video: