Virtuelni festival okuplja Kan, Veneciju, Berlin

Sva prikupljena sredstva namijenjena su Fondu solidarnosti Svjetske zdravstvene organizacije za borbu protiv korona virusa
199 pregleda 0 komentar(a)
Promo, Foto: Promo
Promo, Foto: Promo

Vodeći svjetski filmski festivali i YouToube najavili su za 29. maj početak zajedničkog Globalnog filmskog festivala “We Are One”, na kojem će besplatno biti prikazani filmovi u izboru Berlinala, Kana, Venecije i drugih, uključujući Sarajevo film festival, a sva prikupljena sredstva namijenjena su Fondu solidarnosti Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za borbu protiv pandemije korona virusa.

Desetodnevni digitalni filmski festival, u produkciji i organizaciji globalne medijske kompanije Tribeca Enterprises, pokrenut je u uvjerenju da umjetnici i stvaraoci u presudnim trenucima mogu ujediniti svijet, ohrabriti smislenu koegzistenicju i suštinski povezati ljude. Festival “We Are One” omogućiće gledaocima ne samo da iz nove perspekitve upoznaju različite kulture, već i da direktnim donacijama pomognu lokalnim zajednicama širom svijeta pogođenim pandemijom virusa kovidom 19.

Kao i u slučaju nedavnog globalnog koncerta “Jedan svet – Zajedno kod kuće” (One World: Together At Home), koji je prikupio oko 130 miliona dolara donacija, i festival “We Are One” usmeriće sav prikupljeni novac Fondu solidarnosti SZO, kao i lokalnim humanitarnim organizacijama širom svijeta.

Na kanalu YouTube.com/WeAreOne biće prikazani filmovi u izboru festivala u Ansiju, Berlinu, BFI-ja u Londonu, Kanu, Gvadalahari, Makaou, Jerusalimu, Mumbaiju, Karlovim Varima, Lokarnu, Marakešu, Njujorku, San Sebastijanu, Sarajevu, te Sandensa, festivala u Sidneju, Tokiju, Torontu, Trajbeke, Venecije i drugih.

“Često govorimo da film ima jedinistvenu i snažnu moć da inspiriše i ujedini ljude bez obzira na sve razlike i granice među njima i tako doprinese izlječenju svijeta”, izjavila je glavna izvršna direktorka kompanije Tribeca Enterprises i suosnivačica Trajbeka filmskog festivala u Njujorku Džejn Rozental.

Festival “We Are One” okupiće filmske selektore, umjetnike i autore kako bi zabavili i utešili publiku širom svijeta, navela je Džejn Rozental, koja je osnovala kompaniju Tribeca Enterprises 2003. godine s Robertom de Nirom. Ona je izrazila i nadu da će gledaoci imati priliku da otkriju šta je to što svaki filmski festival čini jedinstvenim i da spoznaju pravi značaj umjetnosti i moć filma.

Predsednik Filmskog festivala u Kanu Pjer Leskur i direktor Tjeri Fremo takođe su istakli značaj te globalne onlajn filmske manifestacije.

“Sa ponosom se pridružujemo drugim partnerskim festivalima u nastojanju da globalnoj publici predstavimo istinski neverovatne filmove i umjetnike i omogućimo im da iskuse filmske priče iz svih krajeva svijeta u svoj njihovoj suptilnosti, kao i da otkriju jedinstveni umjetnički karakter svakog pojedinačnog filmskog festivala”, istakli su Leskur i Fremo.

Globalni filmski festival biće održan na YouTube kanalu WeAreOne od 29. maja do 7. juna, a gedaoci će moći besplatno da pristupe svim igranim, kratkim i dokumentarnim filmovima, mjuziklima, komedijama i razgovorima obuhvaćenim programom.

Bonus video: