Onlajn Međunarodno takmičenje gitarista

Najeminentiji gitarski događaj u Crnoj Gori biće organizovan putem EuroStrings platforme i Fejsbuk stranice MIGC-a
1868 pregleda 0 komentar(a)
Finalisti i organizatori jednog od prethodnih izdanja, Foto: Dalibor Sevaljevic
Finalisti i organizatori jednog od prethodnih izdanja, Foto: Dalibor Sevaljevic

Međunarodno takmičenje gitarista Tivat 2020. (Montenegro International Guitar Competition) biće održano od 30. maja do 1. juna, ovoga puta u skladu sa situacijom - u onlajn formatu, saopštili su organizatori.

“Usljed krize izazvane pandemijom virusa korona i globalno sprovedene kampanje čiji je cilj da svi ostanemo u svojim domovima, organizatori su odlučili da takmičarski dio manifestacije realizuju emitovanjem nastupa svih učesnika posredstvom EuroStrings platforme i oficijelne Fejsbuk stranice MIGC-a. Na taj način, svi ljubitelji akustične gitare moći će da isprate niz koncerata u okviru najeminentijeg gitarskog dešavanja u Crnoj Gori”, ističe se u saopštenju.

Za ovogodišnje, 14. izdanje festivala koji se organizuje pod sloganom “Safe Port of Music” (Sigurna luka muzike), takmičari se mogu prijaviti za učešće do 25. maja i to u dvije kategorije - sa i bez starosnog ograničenja.

“Prijavljivanje se vrši ispunjavanjem aplikacione forme koja se, sa svim informacijama i pravilnikom ovogodišnjeg izdanja nalazi na sajtu guitarmontenegro.com. Za prvoplasirane su obezbijeđene brojne i vrijedne nagrade među kojima su ručno izrađena Andreas Marvi gitara u vrijednosti od 8.000 eura i Slavko Mrdalj gitara u vrijednosti od 5.000 eura. Uz to, najbolji će imati priliku da nastupe na Forumu gitare u Beču, održe niz koncerata u Evropi, u zemljama EuroStrings platforme, nastupe sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom...”, ističe se u saopštenju takmičenja koje realizuju Muzički centar Crne Gore i NVO Anagastum, uz podršku Centra za kulturu Tivat i pokroviteljstvo EuroStrings - European Guitar Festival Collaborative platforme. Međunarodno takmičenje gitarista - MIGC krajem 2017. godine postalo je dio platforme EuroStrings - European Guitar Festival Collaborative, koja se jednim dijelom finansira iz budžeta EU programa Kreativna Evropa.

Ovaj projekat predstavlja partnerstvo 17 gitarskih festivala iz Evrope koji su fokusirani na davanje podrške protoku mladih talenata na festivalima i pružanje mogućnosti novim klasičnim gitaristima da dopru do širih međunarodnih publika, čime bi im se omogućio transnacionalni rad i pristup novim tržištima.

“Ključni cilj projekta je doprinos razvoju dinamične i raznovrsne evropske scene klasične gitare, koja odražava zajedničke vrijednosti, preokupacije i izazove 21. vijeka”, saopštili su organizatori.

U EuroStrings su uključeni slični festivali iz: Austrije, Belgije, Portugala, Holandije, Finske, Estonije, Švedske, Njemačke, Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Italije, Španije, Rumunije i Velike Britanije.

Bonus video: