"italijanski likovni genije"

HSF: Uz brojne umjetnike na Hercegnovskom strip festivalu gostovaće i Marko Mastraco

"Herceg Novi će u septembru biti evropski centar devete umjetnosti", navodi se u saopštenju organizacije HSF
537 pregleda 1 komentar(a)
Marko Mastraco, Foto: HSF
Marko Mastraco, Foto: HSF

Italijanski likovni umjetnik, Marko Mastraco (Marco Mastrazzo) gostovaće na četrnaestom Hercegnovskom strip festivalu (HSF) koji će se održati od četvrtog do devetog septembra 2020. godine, potvrđeno je iz organizacije ovog festivala.

"Mastraco, koji je trenutno jedan od najvećih imena italijanskog stripa trenutno, od 2006. godine je u stvaralačkom pogonu devete umjetnosti. Praktično od početka je njegov profesionalni angažman vezan za crtanje naslovnica za Dilan Dog godišnje specijale i američka izdanja istog junaka koja izlaze pod etiketom Epicenter Comics. Uporedo radi za izdavača Editoriale Cosmo kao crtač naslovnica za strip Caput Mundi. Sveobuhvatni opus ga preporučuje i američkim izdavačima, pa tako njegove naslovnice danas krase izdanja Zenescope Entertainment, dok se u Italiji pridružuje i prestižnom izdavaču Edizioni Inchiostro kao ekskluzivni crtač naslovnica za serijal "Braća po krvi", navodi se u saopštenju HSF.

Mastracov rad za Ferari
Mastracov rad za Ferari(Foto: HSF)

Međutim, napominju iz HSF, Mastraco je angažovan i na još jednom poslu - u posljednje tri godine član je elitnog tima umjetnika koji za ekipu Ferarija rade posebne umjetničke plakate za trke Formule 1. "Zbog svog nevjerovatnog talenta i opuštenog životnog stila Mastraco je bio logičan izbor za specijalnog gosta HSF-a, a ako pitate njega i HSF je bio logičan izbor festivala na koji je želio da dođe", istakli su iz HSF.

Dodaju da zbog reputacije i imidža HSF već nekoliko godina je u fokusu evropske strip scene, međutim ove godine izaziva posebnu pažnju javnosti naklonjene devetoj umjetnosti.

"S obzirom na činjenicu da su već otkazane najveće proljećne festivalske smotre kako u Evropi (Rim, Barcelona, Pariz...) tako i u regionu(MAFEST), pa je logično da se pažnja ljubitelja stripa okrenula ka Crnoj Gori kao potencijalnoj corona-free destinaciji, i Herceg Novom kao njenoj prijestonici devete umjetnosti", kazali su iz HSF.

Tradicionalni datum početka HSF-a, prvi petak u septembru daće organizatorima, ističu dovoljno vremena da uporedo sa pripremnim aktivnostima isprate i razvoj situacije u pogledu popuštanja mjera i otvaranja evropskih zemalja.

"Pored sve zvučnijih imena umjetnika koji potvrđuju svoj dolazak u Herceg Novi kao specijalni gosti festivala, našu manifestaciju će ove godine pohoditi i mnogi organizatori najpoznatijih evropskih smotri stripa i njihovi fanovi. Dolazak u Herceg Novi već su najavili direktori kultnih festivala, britanskog N.I.C.E, francuskog Ruboa i ruskog Bum Festa što je jedinstvena prilika za promociju Herceg Novog kao kulturne i turističke destinacije širokom auditorijumu koji posjećuje ove velike evropske festivale“, poručuju organizatori HSF-a, ističući da su svjesni da se jedina crnogorska manifestacija posvećena devetoj umjetnosti, trenutno u svijetu stripa smatra malim kulutrološkim čudom, što je dodatni motiv, ali i obaveza da se i ove godine Herceg Novi i Crna Gora predstave u što boljem svjetlu i opravdaju taj epitet. Iz HSF-a podsjećaju da su do sada uz Mastraca, potvrđeni gosti Britanac PJ Holden, Slovenac Izar Lunaček, Sedat Oezgen iz Njemačke i Artiom Trakanov (Artyom Trakhanov) iz Rusije", zaključuje se u saopštenju.

Galerija