Zvijezda kuće „Serđo Boneli” dolazi u Herceg Novi

Milano se tu ne zaustavlja već se okušava i na najvećem evropskom tržištu – Francuskom. Briljira na ostvarenju “Tuna-Mara” za legendarnu izdavačku kuću Imanoid, dok za giganta Glenat crta “Društvo sjenki ”. Redovan je profesor na Akademijji lijepih umjetnosti u Fođi. Nije tajna da Milano uživa veliko poštovanje regionalnih strip crtača te da se sa nestrpljenjem očekuje njegovo gostovanje u Herceg Novom

1075 pregleda 1 komentar(a)
Mario Milano, Foto: Hsf
Mario Milano, Foto: Hsf
Ažurirano: 03.06.2020. 09:18h

Organizatori Hercegnovskog Strip festivala, koji su neumorno radili tokom perioda pandemije, najavili su i novog specijalnog gosta četrnaestog izdanja manifestacije koja će se održati od 4. do 9. septembra na najatraktivnijim lokacijama u Herceg Novom. Riječ je o fenomenalnom italijanskom umjetniku Mariju Milanu, zvijezdi italijanske i francuske strip scene.

Ovaj supertalentovani crtač diplomirao je scenografiju na Univerzitetu u Fođi, i u prvim godinama karijere bavio se uporedo scenografijom i stripom. Ipak od 1994. i profesionalnog angažmana u izdavačkoj kući “Serđo Boneli Editore”, fokusira se isključivo na strip, i za ovu kuću radi na nekim od najvažnijih naslova poput Zona X, Nik Rajder te Magični vetar, što ga ubrzo preporučuje za ulazak u elitno društvo i najveću čast koju italijanski crtač može dobiti, a to je da postane član redovne crtačke ekipe Teksa Vilera.

Milano se tu ne zaustavlja već se okušava i na najvećem evropskom tržištu – Francuskom. Briljira na ostvarenju “Tuna-Mara” za legendarnu izdavačku kuću Imanoid, dok za giganta Glenat crta “Društvo sjenki ”. Redovan je profesor na Akademijji lijepih umjetnosti u Fođi. Nije tajna da Milano uživa veliko poštovanje regionalnih strip crtača te da se sa nestrpljenjem očekuje njegovo gostovanje u Herceg Novom.

Vrijeme provedeno u izolaciji zbog pandemije koronavirusa, mnogi su iskoristili za svoj kreativni izražaj. Tako su, na primjer, ambasadori država članica Evropske unije (EU) u Crnoj Gori i šef Delegacije EU Aivo Orav napisali knjigu

„Diplomate ujedinjene u izolaciji“ koju je izdao EU info centar. Knjiga predstavlja osvrt četrnaest ambasadora na njihov posao kao diplomata tokom pandemije, kao i mnoge detalje i razmišljanja iz privatnog života.

Poseban kuriozitet predstavlja poglavlje koje je napisao veliki prijatelj Herceg Novog i HSF-a, njegova ekselencija, gospodin Luka Zelioli, Ambasador Republike Italije u Podgorici, u kojem, pored ostalog navodi, kako se vratio i svojoj staroj ljubavi – stripu, te je ponovo pročitao svoju kolekciju Teksa Vilera koja ga prati na svim njegovim diplomatskim misijama.

Zelioli dodaje kako nije tajna da je veliki stripofil, te opisuje i anegdotu kako je crnogorskoj javnosti to priznao upravo na otvaranju XII Hercegnovskog Strip festivala kada je i shvatio koliku popularnost na našim prostorima uživaju stripovi, odnosno junaci italijanske izdavačke kuće “Boneli”. Tekstu prilaže i ilustraciju italijanske zvijezde Valtera Venturija kojeg je upoznao upravo u Herceg Novom, a koja ga prikazuje kako junacima njegovog omiljenog stripa Teks Viler priča o Crnoj Gori.

Podsjetimo da je Ambasada Republike Italije u Podgorici jedan od sponzora HSF-a već sedmu godinu zaredom, te da je upravo na današnji vrlo značajan dan za tu zemlju – Dan republike, 2017. organizatorima uručila i prestižnu nagradu “Karavađo”.

Organizatori HSF-a ranije su kazali da se nadaju da bi njihov festival mogao mogao postati ovogodišnji evropski centar devete umjetnosti, budući da se zbog pomenute situacije sa koronavirusom neki od najvećih svjetskih događaja tog tipa nisu i neće održati.Tako će im u goste doć direktori nekij od največih evropskih i svjetskih festivala posvećenih devetoj umjetnosti.

“Budući da se neki od tih najvećih svjetskih festivala neće održati, a mi hoćemo, to bi mogao da bude dodatni iskorak za HSF, da se kotira u sami vrh, iako je već vrlo visoko u Evropi. Jer nas svi tretiraju kao kulturološko čudo, direktor N.I.C.E.-a, jednog od najvećih svjetskih festivala stripa je rekao da će da dođe, da hoće da vidi što je to o čemu svi pričaju. I direktori Ruboa i Sanktpetersburškog festivala isto tako”, pohvalio se za “Vijesti” Nebojaša Mandić iz organizacije festivala.,

Bonus video: