Donacija koja pokreće stvari

Postoji i video zapis (youtube.com) o obraćanju gradonačelnika dr Ivana Vukovića građankama i građanima Bloka V i Bloka VI 14. juna prošle godine. Postoji, dakle, tih 45 minuta čiste ekstaze

1793 pregleda 0 komentar(a)
Obraćanje gradonačelnika Vukovića građanima Bloka V i Bloka VI, 14. juna prošle godine, Foto: Podgorica.me
Obraćanje gradonačelnika Vukovića građanima Bloka V i Bloka VI, 14. juna prošle godine, Foto: Podgorica.me

Kad se predstavim u Gospodu, što bi se reklo - kad se nađem lice u lice sa sv. Petrom, ključarem Rajskoga naselja, na posljednjem, a ujedno i najvažnijem usmenom ispitu - prvo pitanje koje će mi pomenuti postaviti biće - A gdje si ti, dušo moja grešna, bio u petak, 14. juna, ljeta gospodnjega 2019?

Dakle, kao građanin Podgorice, Starovarošanin, a dijelom i Blokopetičanin, nikad sebi neću oprostiti što 14. juna prošle godine nisam svojim prisustvom uveličao istorijsku posjetu gradonačelnika Glavnog grada Podgorice - čestitoga Ivana Vukovića, slava mu i milost - Bloku V (a ujedno i Bloku VI) - odnosno Mjesnoj zajednici Blok V, na adresi Arsenija Čarnojevića 4.

Imajući u vidu moj golemi i javni i stručni angažman po brojnim pitanjima koja su se ticala i koja se tiču Bloka V - čudi me, u najmanju ruku, da me gradonačelnik nije pozvao da originalnim uvidima i lucidnim komentarima, te konstruktivnim pitanjima u otvorenoj diskusiji - dam doprinos njegovoj posjeti Bloku V.

Ostao je, srećom, zapis o tom istorijskom događaju na Internet stranici GGPG (podgorica.me). U zapisu stoji da je gradonačelnik Vuković, obraćajući se zvanicama, rekao sljedeće:

“Tri ključna prioriteta za ovaj dio grada su vrtić u Bloku VI, završetak Ulice Baku i rekonstrukcija drugog dijela Tološke šume”.

Da sam se zadesio u prostorijama MZ Blok V u trenutku kada je gospodin Vuković pobrojao ključne prioritete - ustao bih i burnim aplauzom bih propratio njegove riječi - uz skandiranje: Živio predsjednik Đukanović! Živio gradonačelnik Vuković! Živjela Partija! Živjela Podgorica! Živio Blok V! Živo Blok VI! Smrt fašizmu!

Obraćanje građanina gradonačelniku Vukoviću
Obraćanje građanina gradonačelniku Vukovićufoto: Podgorica.me

Danas pak - godinu dana nakon te istorijske posjete - pitanje je koliko smo daleko od realizacije ta tri ključna projekta? Recimo da se u ovom trenutku ozbiljno radi na stvaranju preduslova za njihovu realizaciju. Caffe-igraonica “Šišarka” - koja je krasila Tološku šumu (uz Ulicu Baku) - više ne postoji - pometena je sa lica zemlje - a primijećeno je i prisustvo mehanizacije na neasfaltiranom dijelu Ulice Baku - što ohrabruje, svakako - a nadajmo se da će uskoro biti postavljen i kamen temeljac budućeg vrtića u Bloku VI.

Što se tiče Park šume “Tološi”, konkretno, gradonačelnik Vuković je 14. juna prošle godine rekao sljedeće:

"Za potpunu rekonstrukciju drugog dijela Tološke šume smo obezbijedili donaciju jedne crnogorske kompanije, radimo na pripremi planske dokumentacije i u realizaciju tog posla ćemo ući kroz model javno-privatnog partnerstva. Što se tiče papirologije, sve ćemo finalizovati u naredna dva mjeseca i do kraja godine, ako sve bude teklo po planu, na tom prostoru ćemo dobiti najljepši prostor, jednu zelenu oazu za sportske rekreativce i građane”.

Dakle, imali smo, fanfare molim - donaciju - koja je trebalo da bude realizovana kroz javno-privatno partnerstvo - što mi nije baš sasvim jasno, da budem iskren - jer ako je riječ o donaciji - a želim da vjerujem da jeste - čemu onda pominjanje javno-privatnog partnerstva - ako znamo da javno-privatno partnerstvo Evropska komisija definiše kao “prenos sprovođenja i finansiranja investicionih projekata s javnog sektora na privatni sektor” - a čim se pomene privatni sektor, valjda se podrazumijeva i ubiranje stanovitog profita - što (bi trebalo da) se kosi sa pojmom - donacija.

Bez obzira na sve, želim da vjerujem da ćemo u dogledno vrijeme - možda do predstojećih izbora - na prostoru Tološke šume imati najljepši prostor - samo ako ne budemo požurivali dr Vukovića i njegove najbliže saradnike.

Dakle, u prvoj epizodi sage o javno-privatnom partnerstvu za uređenje Park šume “Tološi” - imali smo “donaciju jedne crnogorske kompanije” (pogodite koje) - i promptne aktivnosti u pravcu “pripreme planske dokumentacije” (u što spada i pitanje Urbanističko tehničkih uslova - u svijetlu pretpostastavke da se Park šuma “Tološi” ne nalazi u obuhvatu nijednog DUP-a). Paraleno je pokrenuta i nimalo jednostavna, nazovi-administrativno-pravno-formalna procedura - u okviru koje smo imali i Odluku o javno-privatnom partnerstvu za uređenje Park šume “Tološi”, koju je Skupština GGPG usvojila na sjednici održanoj 25. jula prošle godine - a znamo i da je Odluci prethodio dopis gradonačelnika predsjedniku Skupštine od 16. jula (zaveden 17. jula 2019.) - s Prijedlogom odluke o javno-privatnom partnerstvu za uređenje Park-šume “Tološi”, uz obavezno (i ne previše suvislo) Obrazloženje prijedloga - a sve radi stavljanja Prijedloga u proceduru SGGPG - o čemu je već bilo riječi na ovom mjestu.

Nakon usvajanja Odluke u Skupštini, GGPG je 30. novembra raspisao Javni poziv za prikupljanje ponuda za uređenje Park šume “Tološi” - na djelovima katastarskih parcela 1348/2 KO Podgorica I, 1876/1 KO Tološi i 1877/1 KO Tološi.

O tom Javnom pozivu će biti riječi u nekom od narednih brojeva - moram još da poradim na tome - tako da ću se ovom prilikom zadovoljiti iznošenjem teze da niko, vrlo vjerovatno, ne bi ni pominjao Park šumu “Tološi” - da nije obezbijeđena pomenuta “donacija jedne crnogorske kompanije”. Ostaje nejasno da li je gradonačelnik Vuković pristupio donatoru - nudeći mu Park šumu “Tološi” (kao na tacni) - ili je pak inicijativa potekla od te “jedne crnogorske kompanije”. Ostaje nejasno, takođe, da li su po tom pitanju konsultovani građani koji obitavaju na cjelokupnom prostoru koje gravitira Tološkoj šumi. Ako je suditi na osnovu pomenutog zapisa o posjeti gradonačelnika Vukovića MZ Blok V - i pripadajućeg mu video zapisa - nisu.

Blagodareći Birou za odnose s javnošću GGPG - postoji i video zapis (youtube.com) o obraćanju gradonačelnika dr Ivana Vukovića građankama i građanima Bloka V i Bloka VI 14. juna prošle godine. Postoji, dakle, tih 45 minuta čiste ekstaze. Imamo, gradonačelnika u prvom planu - 45 minuta ekskluzivne, čiste i ničim ometane gradonačelnikove priče - koja se, jednim manjim dijelom, odnosi na nama najdraže podgoričke blokove V i VI. I to je sve. Zabilježena je samo gradonačelnikova priča - a zatim je, očigledno, uklonjena kamera.

Na jednoj od fotografija koje su priložene uz vijest o posjeti gradonačelnika MZ Blok V (podgorica.me) - vidi se da je tu bilo i neke diskusije - vidi se da je jedan građanin uzeo riječ - ali njegovo ime nije pomenuto.

Niko nije pomenut - vjerovali ili ne - osim gradonačelnika Vukovića...

Ne znam kako da tumačim tu činjenicu...

Bonus video: