Crnogorski autori u izboru za “Malog princa”

Poznata djela i autori koji su u užem izboru za regionalnu nagradu za najbolju knjigu za djecu objavljenu u 2019. godini

388 pregleda 4 komentar(a)
Nominovana knjiga Žarka Vučinića, Foto: Privatna arhiva
Nominovana knjiga Žarka Vučinića, Foto: Privatna arhiva

Među kandidatima za nagradu “Mali princ” za najbolju knjigu za djecu objavljenu u 2019. godini, u okviru ovogodišnjeg Međunarodnog festivala za djecu “Vezeni most”, našle su se i dvije knjige crnogorskih autora koji stvaraju za najmlađe.

Pored knjige “Zubatorepati stvor” Velimira Ralevića (izdavač “Pegaz”, Bijelo Polje) i “Djevojčica Tara i čarobno drvo” Žarka Vučinića (izdavač “Gligorije Dijak”, Podgorica), nominovana su i sljedeća ostvarenja: “Priče čarobne šume” Fuada Tanaka i “Hvatač zvijezda i drugi sanjari” Zejćira Hasića, (izdavač obje knjige je “Lijepa riječ” Tuzla, Bosna i Hercegovina), “Zmaj ispod staroga grada”, Krunoslava Mikulana (“Ljevak”, Zagreb) i “San ljetnje noći” Zorana Ferića (izdavač “V.B.Z.” Zagreb, Hrvatska), “Drama u podrumu gospođe Joje” Dejana Aleksića (izdavač “Imam ideju”, Kraljevo, Srbija) i “Rođen kao zmaj” Dragana Hamovića (izdavač “Pčelica”, Čačak, Srbija).

Selektori su bili: dr Melida Travančić za Bosnu i Hercegoviu, dr Svetlana Kalezić Radonjić za Crnu Goru, dr Marina Gabelica za područje Hrvatske i dr Zorana Opačić iz Srbije.

Svim nominovanim piscima će na završnoj večeri Međunarodnog dječijeg festivala “Vezeni most”, u Tuzli u oktobru, biti uručena priznanja za nominaciju, a iste večeri će biti uručena i brončana statua, (rad akademskog vajara Enesa Sivca), plaketa i novčana nagrada “Mali princ” za najbolju knjigu za djecu iz četiri države regiona.

Na istoj svečanosti će biti uručena i nagrada “Mali princ” za stvaralački doprinos razvoju literature za djecu u BiH, a ime ovogodišnjeg dobitnika naknadno će biti objavljeno.

Poznat je i gost ilustrator koji će prirediti izložbu ilustracija i održati umjetničke radionice sa talentovanim likovnjacima - osnovcima. To je ove godine istaknuti bosanskohercegovački umjetnik Omer Berber, koji je već uradio idejno rješenje reklamnog plakata za ovogodišnji festival.

Festival “Vezeni most” se ove godine održava 17. put i jedina je manifestacija te vrste u BiH i jedna od značajnijih u regionu. Organizator je Udruženje prijatelja knjige “Mali princ” Tuzla, a u raznovrsnim programskim aktivnostima i sadržajima svake godine se animira oko desetak hiljada mališana, dok nagrada “Mali princ” predstavlja najznačajnije regionalno priznanje za knjigu za djecu.

Bonus video: