Prvi bratoubica

„Zato se Kain rasrdi veoma, a lice mu se promijeni“. Zavist i ogorčenje ovladaše njime i on ubi svoga brata. Ubistvo brata povlači za sobom progonstvo. Kain se ubraja među prve prognanike. Bog ga osuđuje na progon - „bićeš potukač i bjegunac na zemlji“

1583 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Biblijski simbol bratoubice; prema priči o Kainu i Avelju, prvoj djeci Adama i Eve, Avelj je pastir dok stariji brat Kain obrađuje zemlju. Kain zemljoradnik najbolji dio roda prinosi na žrtvenik kao dar svome Tvorcu. Međutim Bog ne prihvata Kainovu žrtvu, za razliku od Aveljeve. Avelj. pastir, prinosi mu na žrtvu prvijence iz svojih stada. Ne prznavši Kainovu žrtvu Bog napravi razliku, uskrati ravnopravnost.

„Zato se Kain rasrdi veoma, a lice mu se promijeni“. Zavist i ogorčenje ovladaše njime i on ubi svoga brata. Ubistvo brata povlači za sobom progonstvo. Kain se ubraja među prve prognanike. Bog ga osuđuje na progon - „bićeš potukač i bjegunac na zemlji“.

Kain postaje lutalica po Zemlji ali ne smije biti ubijen. Iako ga je prognao, Bog ga istovremeno stavlja pod svoju zaštitu: „Ko ubije Kaina, sedam puta će se pokajati“. U svojoj pobuni Kain otkriva smrt. Njegovo bratoubistvo ujedno je i prvo ubistvo. Najednostavnije tumačenje tog ubistva jeste da je Kain bio zao a Avelj dobar. Neivni pastir koji strada od ruke zlog Kaina, prototip je Hrista, dobrog pastira. Sukob zemnog i nebeskog, takva je interpretacija gnostika priče o Kainu i Avelju.

Time se ujedno objašnjava i zašto Bog nije prihvatio Kainovu žrtvu. Kainovo ime znači svojina. Tako ga je majka imenovala, jer je on bio prvijenac, prvo ljudsko rođenje. Svojina koja je bila važna za Kaina, bila je posjedovanje zemlje.

To posjedovanje zemlje bilo je začetak zemaljskog grada. Kain prvi podiže grad. Može se reći da pripovjest o Kainu i Avelju na simboličan način predstavlja uništenje jednostavne, patrijahalne kulture, njenog idealizovanog, stočarskog i nomadskog društva, od strane jedne složenije civilizacije sa gradovima kao svojim obilježjem. Obilježeni Kain postaje drugi praotac ljudskog roda.

Žrtva koju je dalje prinosio Bogu jeste gradnja. Na mjesto izgubljenog raja, niknuće grad. Priča se da se Kain iz prognanstva vratio sa znakom na čelu „isti me znak štiti i čuva“, kaže Kain. Jahve je dopustio Kainu poslije rođenja prvog sina Enosa da se odmori nakon dugog lutanja, i da podigne grad nazvan Enos u čast tog događaja.

Kain je prvi butovnik, koji se suočava sa izazovom u svijetu pustinje, napušten od Boga, živeći pustolovinu kojoj do tada nema ravne. Nikakav zapis ne govori o vremenu provedenom u samoći i lutanju. Kain je pokušao da sprovede svoju pravdu ubivši brata. Da se oslobodi starog zakona išao je do ubistva. Međutim, njegova pobuna je uzaludna, butovnik pada u zamku sablasti.

Bonus video: