„Društvo mirne koegzistencije” u Beogradu

Crnogorska umjetnica Irena Lagator Pejović predstaviće se na kolektivnoj izložbi “Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993-2019”

4771 pregleda 0 komentar(a)
“Društvo mirne koegzistencije”; Irena Lagator Pejović, Foto: Saša Reljić
“Društvo mirne koegzistencije”; Irena Lagator Pejović, Foto: Saša Reljić

Crnogorska umjetnica Irena Lagator Pejović predstaviće se na izložbi “Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993-2019” koja se u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu otvara 27. juna, u galeriji “Legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića”, u 19 časova.

Irena Lagator Pejović
Irena Lagator Pejovićfoto: Lazar Pejović

“Ova izložba predstavlja uvid u jednu od najznačajnijih djelatnosti MSUB-a - strategije i politike otkupa umjetničkih djela od 1900. godine do danas, tokom kojih je taj muzej bio i zatvoren deset godina zbog odlagane rekonstrukcije. Povod za nastanak izložbe ‘Refleksije našeg vremena’ je i činjenica da se u tom periodu muzejski fond uvećao za više od 1.400 djela domaće, regionalne i evropske moderne i savremene umjetnosti. Djela su nabavljana planski putem otkupa sa domaćih i međunarodnih izložbi realizovanih u MSUB-u, preko poklona umjetnika ili njihovih nasljednika, ali i neposrednim kontaktima sa samim umjetnicima čiji su radovi ključni za razumijevanje i sagledavanje tokova savremene umjetnosti”, navodi se u opisu izložbe čije su autorke: mr Mišela Blanuša, dr Rajka Bošković, Svetlana Mitić i Žaklina Ratković.

Izložba je koncipirana u 14 tematsko-problemskih cjelina, a predstavljena su djela nekih od najznačajnijih umjetnika prve polovine 20. vijeka, kao što su: Nadežda Petrović, Sava Šumanović, Sreten Stojanović, Dušan Jovanović Đukin, Petar Dobrović, Marko Ristić; druge polovine 20. vijeka: Miodrag Protić, Ljubica Cuca Sokić, Bora Iljovski, Đorđije Crnčević, Nevenka Stojisavljević, Zoran Dimovski, Dobrivoje Bata Krgović, Mrđan Bajić, Zoran Naskovski; kao i prve dvije decenije 21. vijeka gdje je uvrštena i Irena Lagator Pejović, a pored nje i: Biljana Đurđević, Ivan Grubanov, Vlada Nikolić, Gotfrid Helnvajn, Nedko Solakov i drugi.

Instalacija crnogorske umjetnice
Instalacija crnogorske umjetnicefoto: Saša Raljić

Lagator Pejović se predstavlja instalacijom “Društvo mirne koegzistencije” iz 2012. godine.

“U svojim radovima polazim od neprimijetnih i paradoksalnih situacija, jezičkih i sistemskih konstrukcija savremenog društva, koje naizgled djeluju irelevantno. Analizirajući ih bavim se urgentnim pitanjima našega vremena koja se tiču ​​životne sredine, nestabilnosti sistema, krhkosti ljudskog postojanja, sjećanja i istorije. Stoga, moj rad komunicira pitanja društvene odgovornosti, njene vidljivosti i funkcionalnosti u svakodnevnom životu, ukazuje na paradokse koji prate društvene promjene, posebno u kapitalizmu, aktivira kritičku rekonstrukciju stvarnosti, u namjeri da pokaže da umjetnost može biti relevantna društvena aktivnost za oblikovanje budućnosti”, ističe Lagator Pejović o svom djelu.

Detalj djela Irene Lagator Pejović
Detalj djela Irene Lagator Pejovićfoto: Saša Raljić

Instalaciju “Društvo mirne koegzistencije” čini devet istovjetnih algrafija fiksiranih između površina pleksiglasa koje se sistemom mreže nastavljaju jedna na drugu, objašnjava ona i dodaje:

“One prikazuju veliki broj rotirajućih čovjekolikih piktograma čija se forma uočava tek nakon bližeg sagledavanja. To mnoštvo koje mirno koegzistira na grafikama, emanira ideju demokratskog horizonta, spajanja i solidarnosti. Ova grafička površina na kojoj jedno društvo mirno koegzistira osvijetljena je s poleđine. Metalna konstrukcija za koju je pričvršćeno osvjetljenje ostavljena je vidljivom i ima za cilj činjenje vidljivim gradivnih elemenata instalacije kao i pokretanje pitanja o konstruktivnim činiocima mogućeg društva mirne koegzistencije. Svjetlost doprinosi atmosferi cjeline i utisku o njoj kao nastanjenog, živog, senzibilizovanog i, prema Sloterdijku, sferološkog prostora fascinacije čovjeka drugim čovjekom. Čovjekoliki piktogrami ovog rada obitavaju u sferi mirne koegzistencije. Koja je to vrsta prostora koja takvu koegzistenciju omogućava? Kakva se vrsta politike odvija u ovom društvu a koja uspijeva da ga održi? Da li je moguća politika mirne koegzistencije? Kako shvatamo kolektivnost i kojim sredstvima je konstituišemo? Čime se formira naša kolektivna sudbina na planeti? - neka su od pitanja koje ova instalacija pokreće”, zaključuje Lagator Pejović.

Predstavljeno više od 200 umjetničkih djela

Fond MSUB-a, ističu iz muzeja, iz današnje perspektive se pozicionira kao jedan od relevantnijih za izučavanje i izlaganje umjetnosti nastale na prostoru Srbije i bivše Jugoslavije, te tako poprima širi međunarodni značaj. “Tendencija popunjavanja zbirki i djelima svjetskih umjetnika dio je vizije koja vodi ka stvaranju respektabilne međunarodne kolekcije Muzeja u budućnosti. Obuhvatajući više od 200 reprezentativnih umjetničkih djela, ova izložba predočava dva osnovna koncepta u pristupu kolekcioniranja muzejskih zbirki - istorijsku liniju razvoja, koja izdvaja djela relevantna za tokove modernizma 20. vijeka na jugoslovenskom umjetničkom prostoru, i drugu koja prati regionalna i evropska kretanja, kao i dinamiku savremene umjetničke scene. Predstavljena djela su realizovana u različitim medijima - od crteža, slike, grafike, skulpture do instalacije, fotografije i videa”, ističu oni.

Iz MSUB navode da je planirano da izložba “Refleksije našeg vremena” bude otvorena najmanje do kraja leta, što će zavisiti i od epidemiološke situacije u vezi sa koronavirusom.

Izložbu će pratiti ciklus predavanja autora izložbe, stručnjaka iz pojedinih oblasti, razgovori sa umjetnicima, kao i filmski program baziran na delima iz kolekcije muzeja, koji će se svakodnevno odvijati u sali “M. B. Protić”.

Bonus video: