Pejzaž zaustavljen u vremenu

U Kotoru, u Galeriji solidarnosti, je otvorena izložba slika "Invazija boje"

3373 pregleda 0 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: OJU Muzeji Kotor
Sa izložbe, Foto: OJU Muzeji Kotor

Asocijacija na jedan specifičan pejzaž zaustavljen u vremenu u kome, redukovanjem oblika iz prirode, ljudi, mrtve prirode, prirodnih elemenata tla, kombinovanih sa uvijek prisutnim pejzažem, stvara sebi svojstvenu vizuelizaciju posmatranog može se uočiti na slikama akademskog umjetnika, slikara i vajara iz Niša, Vladana Ranđelovića. To je uočila i istakla istoričarka umjetnosti i članica Umjetničkog savjeta OJU “Muzeji“ Kotor, Radojka Abramović koja je i otvorila izložbu "Invazija boje".

Ranđelovićeva postavka otvorena je u srijedu veče u Kotoru, u Galeriji solidarnosti u Starom gradu, u organizaciji Opštinske javne ustanove “Muzeji” Kotor. S obzirom na to da autor nije bio u mogućnosti da prisustvuje izložbi, ispred organizatora se obratio upravnik galerije Predrag Janković koji je naglasio da će izložba, uz pridržavanje mjera Nacionalnog koordinacionog tijela, biti otvorena narednih 15 dana.

Abramović je dodala da se na Ranđelovićevim slikama "sučeljavaju osnovni elementi iz prirode, zemlja oličena u klisurama koje se spajaju, ili u obalama rijeke, sa razigranim oblicima svijetlog kolorita koji, pored osnovne statičnosti slike, bude maštu i razigravaju čula oblicima koji nalikuju na cvijetni aranžman”. Pored toga, ona je istakla i da često naziv postavke ili slika na naslovnici kataloga mogu reći gotovo sve o izložbi.

“Izložba ‘Invazija boje’ bazira se na kolorostički akcentovanim oblicima iz prirode. Slika na naslovnoj strani kataloga, spektar boja koji asocira na mrtvu prirodu, izlazi iz okvira zamišljenog ili realnog rama, težeći da se oslobodi stega i raspline, vodeći našu maštu u nedefinisan, nerealan, ali posebno lijep svijet gdje je suština ljepota, svjetlo i boja. Umjetnik pred praznim platnom ima početnu ideju koja se kasnije, ličnom kreativnošću, trenutnim nadahnućem, usložnjava i poprima nekad neočekivan oblik i izraz”, kazala je Abramović. Umjetnik je rođen 1975. godine u Nišu. Slikarstvo je diplomirao 1999. godine na Fakultetu likovnih umjetnosti u Prištini u klasi prof. Hilmije Ćatovića, a 2000. godine postao član Udruženja likovnih umjetnika Srbije. Na prištinskom fakultetu je 2001. godine magistrirao vajarstvo. U zvanje docenta na Fakultetu umjetnosti u Nišu za predmete Crtanje i Slikanje izabran je 2018. godine. Imao je više od 50 samostalnih izložbi i 150 kolektivnih u zemlji i inostranstvu, učestvovao je na brojnim kolonijama. Dobitnik je nagrade za slikarstvo „Momčilo Mitić“.Ovo mu je drugo izlaganje u Kotoru, nakon izložbe “Granična linija površine” u Gradskoj galeriji.

Bonus video: