festival "wild beauty art"

Spoj prirode i umjetnosti

Drugo izdanje festivala “Wild Beauty Art” počinje danas i traje do 22. avgusta, a usljed virusa korona program je redukovan

2245 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Krsto Vulović
Foto: Krsto Vulović

Festival “Wild Beauty Art” počinje danas u 18 časova na Crnom jezeru na Žabljaku, kada će u 18 časova nastupiti sastav “Ars Longa” koji čine Tamara Knežević - flauta, Nenad Jovanović - violina i Vasilije Gagović - kontrabas, a ovogodišnje, drugo izdanje festivala trajaće do 22. avgusta i tokom tog perioda će se održavati na nekoliko lokacija širom Crne Gore, uprkos pandemiji virusa korona koja je spriječila/odložila održavanje mnogih ljetnjih festivala.

Devet muzičkih programa planirano je na prepoznatljivim lokacijama festivala - Crnom jezeru na Durmitoru, na Uneskovom lokalitetu Stećci, kao i na novoj primorskoj sceni festivala, jedinstvenom ambijentu Luštice Bay, najavljuju organizatori i dodaju da je, zbog aktuelne epidemiološke situacije program morao biti prilagođen okolnostima.

foto: Wild Beauty Art

“Imali smo ambicioznije planove sa novim lokacijama širom zemlje i nastupima brojnih međunarodnih umjetnika. U ovogodišnjim, vanrednim okolnostima, festival se dešava sa značajno redukovanim programom u odnosu na planirani, koji je usmjeren na promociju domaćih muzičara, zahvaljujući podršci Ministarstva kulture, Turističke organizacije Žabljak i partnera festivala, uz očekivanu podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma i Nacionalne turističke organizacije. Program se održava na dvije relativno poznate lokacije, Crnom jezeru i u Luštici Bay, gdje imamo odličnu saradnju sa partnerima i možemo da kontrolišemo da sve mjere NKT-a budu u potpunosti ispoštovane, što je glavni organizacioni fokus ove godine”, saopšteno je “Vijestima” iz PR služba festivala, a otkrivaju i šta je u umjetničkom fokusu ovog mladog festivala.

“Planirani programi za ovo ljeto pažljivo su osmišljeni kao spoj umjetničkog kvaliteta i muzičkih djela prijemčivih široj publici, a prikazaće širok dijapazon muzičkih žanrova. U naredne četiri ljetnje sedmice, svakog vikenda su planirani programi sa džezom, ‘world muzikom’, popularnim melodijama, ali i umjetničkom muzikom”.

Reklo bi se i da lokacije na kojima će program biti upriličen kompletnu atmosferu čine posebnom i autentičnom, upravo zbog kombinacije prirode, crnogorskih ljepota i vrhunske umjetnosti, a to je i ideja festivala.

“Wild Beauty Art festival predstavlja jedinstvenu platformu umjetnosti u Crnoj Gori, čija je glavna ideja da spajanjem umjetničkog sadržaja i jedinstvene prirodne ljepote, iznjedri nove vrijednosti. Spajanjem prirode i umjetnosti stvara se poseban doživljaj kako za gostujuće umjetnike tako i za publiku, a ujedno i dodatno osvješćujemo potrebu njihovog čuvanja, unapređenja i jačanja kroz međusobno prožimanje”, smatraju sagovornici “Vijesti”.

Osnivač i umjetnički direktor festivala “Wild Beauty Art” Ratimir Martinović smatra da se na taj način Crna Gora može i snažnije pozicionirati na umjetničkom, ali i turističkom tržištu regiona kroz nesvakidašnje umjetničke projekte visokog kvaliteta.

“Sa vizijom Crne Gore kao jedinstvenog mjesta gdje se prožimaju ‘divlja’ priroda i vrhunska umjetnost, festival Wild Beauty Art kao jedan od ciljeva ima da umjetnički ‘oživi’ i dopuni kulturnim sadržajem mjesta koja su uglavnom jednoznačno doživljena kao ‘prirodna ljepota’. Na ovaj način bi se, na vrlo kompetitivnom tržištu regiona, Crna Gora strateški mogla snažnije pozicionirati i brendirati kao mjesto gdje se božanski prirodni pejzaži prepliću sa vrhunskom klasom umjetničkog sadržaja”, kazao je on o festivalu.

Ekipa KotorArta koje organizuje “Wild Beauty Art” festival se nada da će se situacija sa pandemijom korona virusa ubrzo stabilizovati, a za “Vijesti” su otkrili i da planiraju dalji razvoj festivala na čemu vrijedno rade tokom čitave godine.

Petkom na Crnom jezeru, subotom u Luštica Bay

Održavanje centralnih događaja planirano je petkom na Crnom jezeru i subotom u Luštici Bay kada će nastupiti brojni crnogorski muzičari.

Program “Pjaca od džeza” koji je bio planiran za sjutra je odložen, a “Baltazar trio” koji čine klarinetista i saksofonista Stefan Pavićević, basista Milivoje Pićurić i bubnjar Blažo Tatar nastupiće u novom terminu koji će naknadno biti objavljen.

Repertoar festivala se nastavlja narednog petka na Crnom jezeru u 18 časova, kada će nastupiti “MP Trio Gipsy Jazz” koji čine gitaristi Miladin Peruničić i Ivan Ivanović i Davor Novak za bas gitarom.

“Pjaca od džeza” je najavljena za 8. avgust, u Luštici Bay, gdje će u 21 čas nastupiti “Enes Tahirović trio” koji čine Enes Tahirović za klavirom, Milorad Šule Jovović na gitari i bas gitari i Martin Đorđević za bubnjevima.

Poseban spektakl može se očekivati 10. avgusta kada će na Uneskovom lokalitetu Stećci na Žabljaku biti upriličen koncert Branke Pajović na keltskoj harfi, u 10 časova. Koncert tria “Una notte” koji čine sopran Petra Radulović i violinistkinje Teodora Kaličanin i Jelena Jovović, biće upriličen 14. avgusta na Crnom jezeru u 18 časova, a 15. avgusta se “Pjaca od džeza” održava u Luštici Bay gdje će u 21 čas nastupiti “MP Trio Gipsy Jazz”.

“Lord of the strings” održaće koncert 21. avgusta na Crnom jezeru u 18 časova, a sastav čine: violinistkinje Eleonora Vujović i Marija Đuranović, viola Mirjana Jovanović i violončelista Dmitrij Prokofjev.

Festival će 22. avgusta zatvoriti program “Pjaca od džeza” kada će na Luštici Bay u 21 čas nastupiti “Šule Jovović trio” koji čine: mlada pijanistkinja Sara Jovović koja studira na prestižnom Berkliju, Martin Đorđević za bubnjevima i Milorad Šule Jovović na gitari, odnosno bas gitari.

Preporučujemo za Vas