Vječna igra boja i pokreta velikog svijeta

Večeras će biti otvorena izložba “Aleluja” crnogorskog umjetnika Miluna Lutovca, u Spomen domu “Crvena komuna” u Petrovcu

2831 pregleda 5 komentar(a)
Milun Lutovac, Foto: R.petrić
Milun Lutovac, Foto: R.petrić

Izložba „Aleluja“ umjetnika Milana Lutovca biće svečano otvorena danas u 21 čas u prostoru Spomen doma „Crvena komuna“ u Petrovcu, a u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve. Kustoskinja izložbe je mr Jasmina Lazović, a izložbu će otvoriti Dušan Medin dipl. arheolog i master menadžer u kulturi.

“Aleluja” je šesta samostalna izložba doktora teorije savremene umjetnosti Miluna Lutovca, a posjetioci će moći da je pogledaju do 31. avgusta.

“U kovitlacu svijeta koji ga okružuje Lutovac nam još uvijek ne otkriva središnju tačku u kojoj su sadržani njegov stvaralački prostor i vrijeme. On nas poziva na razmišljanje o stvarnosti i usredsređuje na misao o čovjeku kao nepotpunom biću bez njegovog odjeka u prirodi. Iz fantazije i podsvijesti, instikta i sna, sjećanja i zanesenjaštva, iz ogromnog nasljeđa istorije umjetnosti, Lutovac gradi svoj pogled na umjetnost za čovjeka, koji nije okrenut ka lokalnoj samodovoljnosti, već svim svojim bićem pripada neuhvatljivim akcentima vječne igre boja i pokreta velikog svijeta”, zabilježio je Aleksa Pejović u tekstu koji se nalazi u katalogu izložbe.

Lutovac pokreće pitanja odnosa analize i sinteze, djelova i cjeline, divergentnih i konvergentnih nizova, primjećuje on.

Poster
Posterfoto: Poster

“Unutar igre misli i svemoći sna on, u velikom eksperimentalnom prostoru svoje fantazije, odslikava ideju o suštini onoga ka čemu se stremi i u šta se vjeruje - ideju o jedinstvu igre unutar i izvan čovjeka. Stremljenja savremenog društva, bez jasne orijentacije i trijumf materijalističke civilizacije, u kojoj je sve utilitarno i pragmatično, u kojoj je razorena organska veza duha i materije, u kojoj je čovjek sveden na upotrebnu vrijednost i lak plijen, ne samo kovid-19, dokaz su da su danas ponovo na snazi zakoni nekih neshvatljivih krajnosti i da su opet poljuljane prirodne ravnoteže na osnovu kojih svijet traje i opstaje kroz vrijeme”, piše, između ostalog, u Pejovićevom tekstu.

Milun Lutovac je angažovan kao predavač na Fakultetu umjetnosti Univerziteta Donja Gorica u Podgorici gdje je i doktorirao na katedri Teorija savremene umjetnosti. Od 2014. godine vodi i zastupa Umjetničku galeriju “Velimir A. Leković” u Baru. Selektor likovnog programa festivala „Barski ljetopis“ bio je od 2014. do 2017. godine. Autor je brojnih likovnih i književnih kritika i aktivno se bavi slikarstvom. Učestvovao je na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Bonus video: