„Slikari Lazovići” u onlajn formi

Cilj manifestacije je afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte kojom se doprinosi popularizaciji i očuvanju veoma bogate slikarske tradicije koju ima Bijelo Polje predstavljene kroz slikarsko umijeće znamenite slikarske porodice Lazović iz Bijelog Polja - čija je umjetnost bila nadaleko poznata i temelj razvoja slikarske umjetnosti krajem 18. do druge polovine 19. vijeka, ne samo Bijelog Polja, već i šire

3220 pregleda 0 komentar(a)
Sa prošlogodišnjih Susreta, Foto: RBP
Sa prošlogodišnjih Susreta, Foto: RBP

Ovogodišnji II Međunarodni likovni susreti „Slikari Lazovići“ zbog epidemiološke situacije sa epidemijom kovid-19, održaće se u onlajn formi, od 19. do 26. avgusta, kada će slikari u svojim radnim prostorima stvoriti po jedno umjetničko djelo.

Organizator susreta, JU Muzej Bijelo Polje je u međusobnoj elektronskoj komunikaciji napravio dogovor sa deset umjetnika da uzmu učešće na ovoj prestižnoj manifestaciji i da dostave po jedno umjetničko djelo kako se ne bi prekidala tradicija, a da iduće godine isti slikari budu učesnici III likovnih susreta na kojima bi stvorili još po jedno umjetničko djelo. Takođe, Umjetnički savjet susreta je odlučio da se fokus stavi na izradu novog izdanja monografije „Slikari Lazovići i njihovo doba“, zbog značaja ove slikarske porodice za razvoj slikarstva u našoj državi i šire, u okruženju. Autor monografije je veliki poznavalac rada ove slikarske porodice i istaknuti istoričar umjetnosti, Dragiša Milosavljević.

Cilj manifestacije je afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte kojom se doprinosi popularizaciji i očuvanju veoma bogate slikarske tradicije koju ima Bijelo Polje predstavljene kroz slikarsko umijeće znamenite slikarske porodice Lazović iz Bijelog Polja - čija je umjetnost bila nadaleko poznata i temelj razvoja slikarske umjetnosti krajem 18. do druge polovine 19. vijeka, ne samo Bijelog Polja, već i šire. Kroz uključivanje u rad slikara i drugih umjetnika iz Crne Gore i inostranstva, značajno se doprinisi unapređenju kulturnog života u Bijelom Polju, a publici približava bogato kulturno-istorijsko nasljeđe.

Manifestacija se odvija u okviru kampanje Ministarstva kulture „Živimo kulturu #ostanidoma”, uz finansiranje iz budžeta opštine, a štampanje monografije „Slikari Lazovići“ sufinansiraće Ministarstvo kulture kroz Program razvoja kulture na sjeveru u 2020. godini.

Bonus video: