Tradicionalna balkanska muzika i Šobić

Jubilarno izdanje festivala otvoriće danas Amira Medunjanin i gitarista Boško Jović

4391 pregleda 0 komentar(a)
Amira Medunjanin, Foto: Edvin Kalić
Amira Medunjanin, Foto: Edvin Kalić

Diva sevdalinki, kako često nazivaju Amiru Medunjanin, otvoriće danas 15. Međunarodni festival gitare Nikšić 2020. koncertom s gitaristom Boškom Jovićem koji će biti emitovan od 20.05 časova na Fejsbuk stranici festivala (Niksic Guitar Festival), kao i prvom programu Televizije Crne Gore.

Repertoar obuhvara 14 pjesama specifičnog umjetničkog izraza po kome je Medunjanin prepoznatljiva, a osim tradicionalnih, publika će imati priliku da u nesvakidašnjem aranžmanu čuje i par pjesama legendarnog nikšićkog kantautora Miladina Šobića.

foto: Poster

“Ova umjetnica iz Bosne i Hercegovine od samih početaka svoje karijere traži odgovarajući pristup tumačenju i predstavljanju tradicionalne muzike jugoistočne Evrope i pokušava da se usredsrijedi na taj dio naše umjetnosti iz perspektive modernoga svijeta. Već godinama uspješno predstavlja kulturu s ovih prostora, odnosno balkansku tradicionalnu muziku na svjetskoj World Music sceni. Njen dugogodišnji saradnik, profesor Boško Jović, svestrani umjetnik klasične, world i džez scene pratiće je i na ovom koncertu, svirajući na gitari”, navode organizatori.

Jubilarni nikšićki festival gitare nastavlja se 27. avgusta koncertom Anabel Montesinjos, španske umjetnice koja je lider klasične gitare u svijetu trenutno, a njen koncert će biti emitovan od 20.30 časova na Fesjbuk stranici festivala. Posljednji koncert biće održan 28. avgusta u 21.35 kada će nastupiti poznati gitarista iz Srbije Miroslav Tadić i američka violinistkinja i pjevačica Yvette Holzwarth. Oni će premijerno predstaviti program obrada, kompozicija i improvizacija baziranih na bogatoj riznici balkanskog folklora s Tadićevog novog albuma „Luka“ (Harbor).

Festival realizuje NVO „Anagastum“, uz podršku Muzičkog centra Crne Gore, Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Nikšić.

Bonus video: