Unaprijediti uslove rada Umjetničke kolonije i Internacionalnog simpozijuma skulpture

Ministar kulture sa predsjednicom Opštine Danilovgrad razgovarao o prioritetima u saradnji

1959 pregleda 0 komentar(a)
Bogdanović i Kovačević, Foto: Ministarstvo kulture
Bogdanović i Kovačević, Foto: Ministarstvo kulture

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović boravio je u radnoj posjeti Danilovgradu gdje je sa predsjednicom Opštine Zoricom Kovačević razgovarao o budućim smjernicama saradnje i ključnim aktivnostima iz oblasti kulture u tom gradu.

Posebna pažnja posvećena je ulaganjima u JU Umjetnička kolonija, po kojoj je ovaj grad prepoznat i u Crnoj Gori i u regionu, a sve u kontekstu velikog jubileja – pet decenija postojanja ove ustanove, koji će biti obilježen sljedeće godine, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

„I mi i Opština spremni smo da u narednom periodu Umjetničkoj koloniji posvetimo naročitu pažnju u kontekstu daljeg unapređenja rada ove ustanove. Zaključili smo da je potrebno napraviti iskorak i kada je u pitanju organizacija Internacionalnog simpozijuma skulpture. Naša je ambicija da ojačamo ovu važnu manifestaciju, poboljšamo uslove za izlagačku djelatnost i povećamo njenu vidljivost na međunarodnoj sceni“, kazao je Bogdanović.

Kada je riječ o našim dosadašnjim ulaganjima i realizovanim projektima u Danilovgradu, posebno je istakao sanaciju Zavičajnog muzeja.

„Takođe, pred nama je i realizacija projekta nove, stalne postavke ovog muzeja o kojem smo danas posebno govorili i kojem će Ministarstvo kulture pružiti svu potrebnu finansijsku i logističku podršku“, poručio je Bogdanović.

Na sastanku je razmatrana i mogućnosti stavljanja u funkciju utvrđenja sa bedemima u Spužu, u cilju turističke valorizacije.

„Riječ je o lokalitetu čije je trenutno stanje daleko od njegovog istorijskog značaja. Iz tog razloga ocijenili smo da je od izuzetne važnosti da se posvetimo razvoju projekta kojim ćemo kulturno dobro - Grad Spuž sa bedemima urediti na valjan način i staviti ga u finkciju održivog korišćenja“, kazao je Bogdanović.

Susret sa rukovodstvom Opštine Danilograd bila je prilika da iskaže spremnost Ministarstva kulture da i u narednom periodu podrži stvaraoce sa tog područja, ne samo kroz konkursna rješenja, već i kroz druge koncepte naših kulturnih politika, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević posebno se osvrnula na rekonstrukciju objekta JU Umjetnička kolonija, koja je u završnoj fazi, a koju je, kako se navodi, u velikoj mjeri pomoglo Ministarstvo kulture. U tom kontekstu, ističu iz Ministarstva, ovaj objekat ubuduće će biti i rezidencijalnog tipa, što će obezbijediti još bolje uslove za rad učesnicima Internacionalnog simpozijuma skulpture.

Kovačević je, kako je saopšteno, izrazila zahvalnost zbog kontinuirane podrške Ministarstva kulture projektima koji se u toj opštini realizuju, što omogućava da se, kako je naglasila, kultura u ovom kraju uzdigne na veći nivo.

„Radujem se što ćemo nakon pandemije korona virusa i ublažavanja mjera biti u mogućnosti da dio sredstava koje smo obezbijedili usmjerimo na kulturne sadržaje“, kazala je Zorica Kovačević.

Bonus video: