Solistički koncert Kristine Miljenović

Ova trinaestogodišnjakinja prvi put će samostalno nastupiti danas u okviru festivala KotorArt, u 10 časova u atrijumu KC "Nikola Đurković"

1141 pregleda 45 reakcija 2 komentar(a)
Kristina Miljenović, Foto: Privatna arhiva
Kristina Miljenović, Foto: Privatna arhiva

Mlada crnogorska gitaristkinja Kristina Miljenović iz Kotora održaće danas svoj prvi solistički koncert, u okviru festivala KotorArt, danas u 10 časova u atrijumu Kulturnog centra ''Nikola Đurković".

Miljenović nastupa u okviru serije od tri koncerta "Luke umjetnosti" namijenjenih predstavljanju mladih talentovanih autora, gdje su nastupali i Marko Lazović na gitari i Anja Miljenović na violini.

"Tremu nemam, srećna sam i uzbuđena! Drago mi je što sam dobila priliku da sa svojih 13 godina imam prvi solistički koncert. Moja očekivanja su da taj poziv opravdam i da publika uživa u mom nastupu za koji sam spremila 12 kompozicija koje sam pažljivo odabrala sa mojim profesorom Romeom Lukšićem. Sve te kompozicije su iz različitih vjekova, a repertoar je od mnogih poznatih kompozitora. Koncert će trajati sat vremena", kaže ova djevojčica za "Vijesti".

Ona je ove godine već nastupila u okviru koncerata "Luke umijetnosti" koji su se odvijali u specijalnim okolnostima zbog pandemije, pa je svirala sa balkona kuća unutar Starog grada, sa terase hotela "Marija" i terase Pomorskog muzeja.

"Pohvalila bih čitav tim fesivala KotorArt, jer su uspješno održali festival dok su mnogi drugi otkazani. Prolaznici su uživali u mojoj svirci, slikavajući me s terasa Staroga grada. Posebno bih izdvojila to da sam nosila masku da bih poštovala mjere NKT-a, ali i ozvučenje, pa su ljudi mogli jasno da me čuju", priča Miljenović, koja je učenica osmog razreda Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje "Vida Matjan" u klasi Romea Lukšića i osmog razreda Osnovne škole "Njegoš", a dobitnica je i brojnih nagrada u oblasi muzike, a dobitnica je i stipendije Ministarstva prosvjete za talentovane učenike.

"Za sada imam šest prvih nagrada, dvije druge i jednu srebrnu liru, a najdraža mi je treća nagrada sa Svjetskog takmičenja Guitar Art festivala 2019, i sa istog tog festivala ove godine kada sam osvojila četvrto mjesto. U osnovnoj školi sam, kao i u muzičkoj, odličan đak sa svim peticama. Navikla sam da uskladim sve svoje obaveze jer napravim plan i program. Kad se dobro organizujete, možete sve postići. Kada sanjate snovi znaju da pronađu svoje puteve i moguće je da postanu stvarni, ako ste vrijedni, uporni i radite na sebi. Trud se uvijek isplati, uvijek neko prepozna vaš trud i talenat", poručuje ona.

Miljenović je ove godine snimila i dva profesionalna, promotivna spota u okviru KotorArta, za kompozicije "Mazurka Choro" brazilskog kompozitora Heitora Vile Lobosa i "Nocturno" poznatog hrvatskog muzičara Slavka Fumića.

Za "Vijesti" je najavila i da se priprema za još jedno onlajn takmičenje u inostranstvu.

"Ovo ljeto će mi ostati u prelijepom pamćenju", ističe ona, nakon svih aktivnosti.

Bonus video: