Kombinacija velike udaljenosti i bliskog druženja

Organizatori su zadovoljni ovogodišnjim izdanjem i zahvalni svima koji su pomogli njegovu realizaciju, ali i opstanak festivala tokom svih 15 godina.

3134 pregleda 0 komentar(a)
Miroslav Tadić i Yvette Holzwarth, Foto: Privatna arhiva
Miroslav Tadić i Yvette Holzwarth, Foto: Privatna arhiva

Jubilarno izdanje Nikšićkog festivala gitare tokom četiri festivalska dana onlajn putem je ispratilo 37.500 ljudi, a veliku gledanost imali su i televizijski prenosi koncerata, što je 15. Međunarodni gitarski festival, koji je održan u neuobičajenim okolnostima i drugačijem formatu, učinilo uspješnim, ocijenili su organizatori Danijel Cerović i Goran Perišić. Tri koncerta dostupna su na Jutjub kanalu Niksic Guitar Fest.

Diva sevdalinki Amira Medunjanin otvorila je festival nastupajući s gitaristom Boškom Jovićem i priredila publici emotivno veče sevdalinki i tradicionalne muzike s naših prostora. Na repertoaru se našlo i par Šobićevih pjesama, što je posebno obradovalo slušaoce iz Nikšića. Mada joj je bilo neobično nastupati bez publike, zadovoljna je svojim gostovanjem na jubilarnom festivalu.

“Posebna je radost biti u mogućnosti podijeliti s ljudima ljubav prema muzici, pa makar i online. Želim se još jednom zahvaliti Nikšić Guitar Festivalu, posebno Goranu i Danijelu za poziv. Čestitke na organizaciji i jubileju”, kazala je Medunjanin.

foto: Privatna arhiva

S internacionane scene ove godine gošća festivala bila je španska umjetnica Anabel Montensinos, trenutno jedna od vodećih figura na klasičnoj gitari u svijetu. Festival je zatvorio Miroslav Tadić, omiljen našoj publici, nastupivši sa svojom višegodišnjom saradnicom, američkom violinistkinjom i pjevačicom Yvette Holzwarth. Njih dvoje su na festivalu imali promociju Tadićevog novog albuma „Luka“ (Harbor), odnosno premijerno izvođenje obrada, kompozicija i improvizacija baziranih na bogatoj riznici balkanskog folklora s tog albuma.

Anabel Montesinos
Anabel Montesinosfoto: Privatna arhiva

“Naš koncert bio je pokušaj da iz onlajn varijante napravimo nešto što nije imitacija tradicionalnog koncerta, već nešto što se samo na taj način može ponuditi: gledaoci i slušaoci su bili gosti u našoj kući u Los Anđelesu, koja je inače od Nikšića udaljena tačno 10.421 kilometar! Znači, imali smo kombinaciju ogromne udaljenosti i u isto vrijeme jednog vrlo bliskog druženja. Mislim da nam ova situacija pruža taj novi medijum izražavanja koji će ostati s nama i kada se život vrati u normalu. No, ipak se nadam da će naš sljedeći susret u Nikšiću biti na jednoj od vaših lijepih pozornica, bez maski i ograničenja”, rekao je Tadić.

Organizatori su zadovoljni ovogodišnjim izdanjem i zahvalni svima koji su pomogli njegovu realizaciju, ali i opstanak festivala tokom svih 15 godina.

“Petnaesto izdanje zaokružićemo zadovoljni, ponosni i spremni za nove jubileje. Svakako da očekujemo da već sljedeće godine festival vratimo gdje mu pripada - u koncertnu dvoranu, a s publikom se sretnemo i uživo u uobičajenim okolnostima. Ponosni smo što smo uprkos svemu uspjeli da proslavimo veoma važan jubilej. To je bilo moguće zahvaljujući najprije prijateljima festivala - velikim umjetnicima koji su se i ove godine odazvali pozivu, potom našoj sjajnoj publici koja je sve ove godine rasla sa samim festivalom i na kraju svima koji nas kao partneri podržavaju: Muzičkom centru Crne Gore, Ministarstvu kulture, Opštini Nikšić, EuroStrings platformi čiji smo dio, crnogorskim medijima. Koristimo priliku da svima iskreno zahvalimo”, poručili su Cerović i Perišić.

Oni najavljuju da za naredni period planiraju intenziviranje saradnje s Crnogorskim simfonijskim orkestrom koji tradicionalno nastupa na festivalu svake godine s mladim Eurostrings pobjednikom tivatskog Međunarodnog takmičenja gitarista. Kako to ove godine nije bilo moguće realizovati, taj će se koncert održati čim se za to steknu uslovi.

“Biće organizovani i drugi koncerti gitarista i drugih umjetnika iz svijeta, te će priča o jubilarnom Nikšić guitar festivalu imati svoj nastavak ove godine”, ističu oni.

Bonus video: