izložba u tivtu

Omaž palmi kao identitetu primoraca

U Tivtu otvorena izložba skulptura od palminog drveta, autora Darka Botice

4985 pregleda 0 komentar(a)
Botica pored jednog od svojih modela, Foto: Dragan Redžo
Botica pored jednog od svojih modela, Foto: Dragan Redžo

Palma nije drvo koje je van našeg kulturološkog, sociološkog i drugog života na ovim prostorima. Mi kao da smo malo na palmu zaboravili ili je se rijeđe prisjećamo, jer smo više okrenutu maslini. Darko Botica je izložbu priredio jer je želio da skrene pažnju upravo na nju, posebno na Pinama i rivi.

Tim riječima je direktor Centra za kulturu Tivat Neven Staničič otvorio preksinoć u izložbenom prostoru JU “Muzej i galerija” izložbu skulptura od palminog drveta, autora Darka Botice.

Izloba pod nazivom “Palma i ja” Tivćanima je donijela uvid u dvadesetak eksponata, mahom brodova urađenih od palminog drveta. Pored uobičajenih starih jedrenjaka - feluka, karaka, fusti, šambeka, za reinterpretaciju čije forme trupa je oblik korijena palmine grane vrlo izazovan, među izloženim skulpturama bili su i Boticini modeli nekih modernijih, ali za Tivat i njegovu istoriju jako začajnih brodova, poput legendarne motorne barkase “Barbara” nekadašnjeg Arsenala.

Darko Botica rođen je 1957. godine u Kotoru. Osnovnu školu završio je u Tivtu, a srednju i Višu pomorsku školu u Kotoru. Izlagao je na sajmovima u Herceg Novom, Tivtu, Budvi i Baru i dobitnik je brojnih nagrada.

Staničić je zapitaoe zašto Tivat ništa ne čini da obnovi prepoznatjiv svoj drvored velikih kanarskih palmi koji je preko 70 godina krasio gradsku rivu i šetalište Pine. On je istakao da malo ko danas, poput Darka Botice, radi skulpture u plami, jer ona je nepogodna za obradu, traži puno truda i osim skalpela, nema puno drugog alata za rad na njoj. Botica je kazao da izuzetno žali zbog najezde palminog surlaša koji je proteklih godina desetkovao palme na primorju. Sljedeći veliki izazov u koji će krenuti je izrada modela školskog broda-jedrenjaka “Jadran”.