„Ko se boji Virdžinije Vulf” u Zetskom domu

Predstava u režiji Paola Mađelija će biti premijerno izvedena 7. oktobra

1203 pregleda 23 reakcija 0 komentar(a)
Sa prvih proba, Foto: Privatna arhiva
Sa prvih proba, Foto: Privatna arhiva

Probe za predstavu “Ko se boji Virdžinije Vulf” Kraljevskog pozorišta Zetski dom su u toku, a premijera je najavljena za sedmi oktobar, najavljeno je iz tog teatra. Komad, po tekstu Edvarda Olbija, režira Paolo Mađeli, a dramaturgiju potpisuje Željka Udovičić Pleština.

„Imamo probe na otvorenom, veselimo se procesu. Trebalo je da radimo Čehovljevog ‘Platonova’, koji je trebalo da bude dio jednog međunarodnog koncepta, ali zbog velike podjele morali smo se prilagoditi tako da se i u slučaju zatvorenih granica predstava može igrati u Crnoj Gori. Ipak ‘Platonova’ nismo zaboravili, ostavili smo ga za neka druga, bolja vremena. Odlučili smo se za naslov koji nas provocira i veseli, a koji je u ovom trenutku bio moguć zbog manjeg broja glumaca i jedine podjele koju vidimo za ovu predstavu, a to je ‘Ko se boji Viržinije Vulf’”, istakla je Udovičić Pleština.

Ansambl predstave čine: Ana Vučković, Ana Vujošević, Dejan Ivanić, Miloš Pejović i Frano Mašković. Pored režije, Paolo Mađeli potpisuje i kostimografiju, asistenti režije su Milo Vučinić, Hana Rastoder i Blažo Marković, asistent kostimografa je Lina Leković. Asistent dramaturga je Stela Mišković, kompozitor Ljupče Konstatinov, scenograf Lorenco Banci, a asistent scenografa Marko Petrović Njegoš. Oganizator je Đorđije Radoičić.

Kako je virus korona naglo prekinuo prošlu pozorišnu sezonu, a zatim je uslijedila ljetnja pauza, tako se svi sada raduju povratku u teatar, smatra Udovičić Plenština koja je istakla da se probe realizuju u skladu sa mjerama i preporukama u cilju sprječavanja širenja kovida-19.

„Nemoguće je raditi bezkontaktno pozorište. Moguće je, ali čim sebi namećeš takvu vrstu restrikcije, taj način kastrira tvoju maštu i tvoju potrebu da intrpretiraš scenski komad na način koji misliš. Rješenje zaista jesu manje podjele, baš kao što je ova, to je pet glumaca. Tu je moguća kontrola socijalnih kontakata. Ako se oni ograniče na svoju porodicu i na naše probe, tada smo sigurni. Pristajući da rade predstavu, oni su se na neki način obavezali da ne šire kontakte. Posao - kuća, što bi rekao Čehov u ‘Tri sestre’. Presrećni smo zbog početka, i mi smo imali veliku pauzu“, kazala je Udovič Pleština.