Potraga za izgubljenim životom koji se nikada nije ni desio

Predstava traje dva sata tokom kojih se govori o svijetu kojim je zavladala vjerska, rasna, politička i svaka druga netrpeljivost

1165 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave, Foto: Denis Ruvić
Scena iz predstave, Foto: Denis Ruvić

Predstava “Upotreba čoveka”, po romanu Aleksandra Tišme, a u režiji Borisa Liješevića, koprodukcija JU „Gradteatra” Budva, Novog tvrđava teatra, Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház i East West centra iz Sarajeva, biće premijerno izvedena u Budvi, u nedjelju, na sceni između crkava u Starom gradu, u 20 časova.

Predstava traje dva sata tokom kojih se, kako je navedeno u pratećem materijalu, govori o svijetu kojim je zavladala vjerska, rasna, politička i svaka druga netrpeljivost. Ludilo se širi, a ljudi se nadaju da ono neće stići do miroljubivog Novog Sada i da Evropa i svijet neće dozvoliti širenje nacizma te ne preduzimaju ništa, iako im sve govori da treba bježati i spasavati se.

“Sigurni su da razum uvijek na kraju nadvlada. Glavna junakinja Vera Kroner, djevojka iz bogate trgovačke jevrejske porodice, biva deportovana u Aušvic 1943, sa svojom i ostalim jevrejskim porodicama. Vera jedina preživljava, jer logorsko vrijeme provodi u ‘kući radosti’, bordelu u kojem im seksualne usluge, koje pružaju SS vojnicima, produžavaju život i odlažu put u krematorijum. Pitanje kojim se bavi predstava jeste to da li treba preživjeti kada se cijeli tvoj svijet raspadne i nestane? Nije li bolje, časnije i pametnije nestati zajedno sa njim? Da li se treba boriti za život ako poslije toga slijede traume i slike najgorih užasa, koje se vraćaju i ne daju mira. Ima li tada više smiraja, doma? (...) Šta je sve čovjek i šta je sve u njemu, bilo je glavno pitanje tokom rada na ovoj predstavi. Čovjeka mijenjaju okolnosti. Prilagođava se. Postaje ono što vrijeme od njega traži. Ovo je priča o potrazi za izgubljenim životom, koji se nikada nije ni desio”, piše u najavi.

foto: Poster

“Čitajući roman, imali smo utisak da čitamo neke savremene hronike i da dobijamo poruke za naše vrijeme. Jedna od najznačajnih takvih je koketiranje sa opasnim idejama koje svoj korijen imaju u fašizmu, a završavaju se u gasnim komorama. Sve nas je podsjećalo na ratove koje pamtimo. Zato je predstava u Sarajevu snažno rezonovala. Kako su samo razumjevali te ljude koji se do zadnjeg časa nadaju da ludilo ne može biti jače od razuma, a kada shvate da nije - već je kasno. Već kucaju na vrata i vode nas. Rat je uvijek jedan te isti, gdje god bio. Povodi su različiti, ali se uvijek svede na isto”, kazao je Liješević o predstavi.

U predstavi igraju: Emina Elor, Draginja Voganjac, Jugoslav Krajnov, Dušan Vukašinović, Ognjen Nikola Radulović, Aljoša Đidić i Ognjen Petković.

Dramatizaciju romana su uradili Liješević i Fedor Šili, dramaturgiju Šili, muziku za predstavu je komponovao Stefan Ćirić, kostime osmislila Marina Sremac, a scenografiju Željko Piškorić.

Predstava se realizuje u okviru zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost“, koji u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji vode UNESCO, UNICEF i UNDP.

Reprizna izvođenja su planirana za 14. i 15. septembar.

“Tokom održavanja i izvođenja predstave striktno će se poštovati sve važeće mjere sa ciljem suzbijanja širenja kovida-19”, poručuju organizatori.

Budvanska premijera realizuje se u saradnji sa Turističkom organizacijom Budve, a 34. izdanje Grad teatra će podržati i Ministarstvo kulture.

Bonus video: