Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra u Nikšićkom pozorištu

Februar će obilježiti veliki jubilej – 135 godina od izvođenja prve pozorišne predstave u Nikšiću
225 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije za novinare, Foto: Svetlana Mandić
Sa konferencije za novinare, Foto: Svetlana Mandić

Koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra pod rukovodstvom maestra Borjana Caneva, gost-dirigenta iz Makedonije, koji će biti održan večeras, u Nikšićkom pozorištu sa početkom u 20 časova, počinje ovogodišnji repertoar Nikšićke kulturne scene.

Kako je kazala potpredsjednica Opštine Sonja Nikčević februar će obilježiti veliki jubilej – 135 godina od izvođenja prve pozorišne predstave u Nikšiću.

Toga dana, koji je ujedno i Dan Nikšićkog pozorišta biće izvedena predstava „Ekvinocijo“, Crnogorskog narodnog pozorišta.

Prema riječima Kristine Radović tokom februara biće organizovane izložbe Novice Kovača, Mirka Dragovića i Radojice Bulatovića, koncerti gitariste Danijela Cerovića, kao i pijanistkinje Miljane Nikolić i violiniste Dušana Obrenovića, promocija knjiiga "PriČaj đede“, Miloša Kecojevića, "Puh Đorđe u zamci Spiridona ledenog“, Žarka Vučinića i "Natprirodna bića u tradicionalnoj kulturi Crnogoraca“ Adnana Čirgića.

Biće organizovan omaž glumcu Sretenu Mitroviću, koji je preminuo u februaru prošle godine, veče u čast 140 godina crnogorskog novinarstva, koncert hora „Zahumlje“, kao i izvedena predstava „Crna kutija“, koju je režirao Goran Bulajić.

Svetozar Bajović, rukovodilac sektora za kulturu u Opštini Nikšić, najavio je audiciju za manifestaciju “Crna Gora u ritmu Evrope”, koja će se održati 13. februara.

Pozvao je sve škole da učestvuju, a najbolji će braniti “boje” Nikšića na finalnom takmičenju koje će biti održano u Tivtu.

Potpredsjednica Opštine je kazala da su tokom prošle godine organizovali preko 300 programskih sadržaja i da im je cilj da ove godine dostignu standard koji su postavili, ali i ostvare još bolje rezultate.

Kako je istakla “Nikšićka kulturna scena” je slijed četvorogodišnjeg Programa podrške kulture, s tim što sada nastoje da grade sopstvenu produkciju i osnaže institucije kulture, a prošlogodišnji rezultati pokazuju da u tome uspijevaju.

Bonus video: