Izložbom završena kolonija „Lovćenački koloriti”

Crnogorsko kulturno-prosvjetno društvo „Princeza Ksenija” okupilo je šest umjetnika čija će djela obogatiti umjetnički legat Crnogorskog kulturnog centra u Lovćencu

1238 pregleda 0 komentar(a)
Sa kolonije, Foto: Ckpd Princeza Ksenija
Sa kolonije, Foto: Ckpd Princeza Ksenija

Otvaranjem izložbe u galeriji Crnogorskog kulturnog centra u Lovćencu, u Srbiji, završena je likovna kolonija „Lovćenački koloriti” koja je tokom tri dana okupila šest istaknutih umjetnika koji su u sjajnom ambijentu vile „Pipač” u Feketiću stvorili 13 umjetničkih djela koje su poklonili Crnogorskom kulturnom centru u cilju obogaćivanja umjetničkog legata.

Svi učesnici kolonije su prisustvovali otvaranju izložbe, a o njihovom radu i samoj koloniji govorio je umjetnički direktor Nenad Stevović. Jedan od učesnika bio je i Ratko Šoć koji je 1938. godine rođen na Cetinju, a živi i stvara u Vrbasu.

On je nakon hercegnovske umjetničke škole diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Novom Sadu, a bio je i stipendista italijanske vlade.

U ime slikara izložbu je otvorio Zvonko Pavličić (1960) iz Peći koji je diplomirao Istoriju umjetnosti sa arheologijom u Skoplju i slikarstvo na Akademiji umjetnosti u Prištini gdje je i magistrirao. Učestvovali su još i: Zoran Maleš (1962) iz Beograda; Gorski Kabadaja (1981) iz Pančeva; Miloš Šarić (1991) iz Vlasotinca, kao i Jasmina Perović (1973) iz Lovćenca.

U muzičkom programu na gitari je nastupila Barbara Bede, učenica Muzičke škole u Bačkoj Topoli.

Organizator kolonije „Lovćenački koloriti” je Crnogorsko kulturno-prosvjetno društvo „Princeza Ksenija” iz Lovćenca uz podršku Uprave za dijasporu.

Bonus video: