Vitez Đurović objavio svoj debitantski EP sa četiri pjesme

Tada je hercegnovski muzičar sarađivao sa nezavisnom etiketom Enerđia records iz njegovog grada, a sada se pridružio širokoj listi kolega koje su se okupile u posljednje vrijeme pod okriljem Stivi studija i entuzijastičnog dvojca koji ga vodi

2015 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Crnogorski kantautor Vitez Đurović objavio je svoj prvi EP koji nosi naziv “EP o Vitezu Đuroviću”, a sadrži četiri numere koje su uz prateće animacije dostupne na YouTube servisu: “Školarac”, “Ne mogu da”, “Sjeti se mene” i “Ljubav”.

Ovo izdanje izašlo je pod etiketom studija Stivi i dostupno je na svim striming servisima, a na pjesmama sa EP-a Đurović je sarađivao upravo sa muzičarima osnivačima pomenutog studija i članovima grupa Parampaščad i Bubnjivi Stefanom Pantovićem i Ivanom Ivanovićem, kao i Momčilom Radulovićem, Bolem Martinovićem, Anjom Zagorac, a animacije je potpisao Nemanja Stević. Kantautor u Herceg Novom u razgovoru za “Vijesti” kazao je da je dugo čekao na realizaciju ovog projekta.

“Ovaj EP je nastao dugogodišnjim radom i uz pomoć prijatelja iz Stivi studija konačno je dobio mogućnost da se realizuje. Tematski sve pjesme se bave različitim aspektima svakodnevnog života i iako su različite imaju i dosta sličnosti, jer se bave životom i svim onim što nas okružuje”, objasnio je muzičar koji je odranije poznat publici po singlovima kao što su “Ptice” i “Ti sve znaš” za koje je prije dvije, odnosno četiri godine objavio i spotove, takođe dostupne na YouTube servisu.

foto: Privatna arhiva

Vitez Đurović kaže da sve pjesme na izdanju zaokružuje jedan koncept, ali da ostavlja publici da to doživi na svoj način.

“Koncept EP-a je bio da se zaokruži jedna cjelina sa određenom porukom, koju svaki slušalac može doživjeti drugačije”, objašnjava on.

Muzičar iz Herceg Novog kaže da za sad nema u planu snimanje spota za neku od pjesama sa “EP-a o Vitezu Đuroviću”, jer za njega tu funkciju donekle obavljaju pomenute prateće animacije.

“Sve četiri pjesme prati različit vizuelni sadržaj tako da su one već sada na neki način ekranizovane uz pomoć Nemanje Stevića, grafičkog dizajnera iz Beograda. Mada možda budemo i snimali neki pravi video spot u budućnosti za neke od pjesama ako se ukaže prilika za to”, ipak ostavlja tu opciju otvorenom kantautor.

foto: Privatna arhiva

S obzirom na aktuelnu situaciju sa globalnom pandemijom koronavirusa, zbog koje je gotovo nemoguće imati nastupe, Vitez Đurović će se posvetiti drugim načinima promovisanja ovog materijala.

“EP ćemo promovosati putem Interneta, TV-a kao i radija, dok će se za uživo predstavljanje morati sačekati”, ističe on.

Ovo izdanje za crnogorskog kantautora je i kruna desetogodišnjeg bavljenja muzikom, koje je kako kaže počelo pod uticajem roditelja.

“Volim muziku, tako da sam oduvijek pokušavao da snimim nešto svoje. Vjerovao sam da mogu i ja nešto kvalitetno da kažem, jer nisam previše oduševljen današnjom muzikom. Pod uticajem roditelja, koji su i sami u muzici, otkrivam Beatlese, a nakon toga učim da sviram gitaru i tako kreće ova moja prica. Nastupao sam već 10 godina svuda po malo bez previše uspjeha. Ranije sam i ja svirao tuđe hitove na terasama raznih kafića, nemam ništa protiv toga, ali oduvijek sam imao želju da snimim nešto svoje”, objašnjava Đurović.

Sa ekipom iz Stivi studija stupio je u kontakt, kaže, slučajno, na predlog bubnjara Autogenog Treninga Bojana Bojanića, ali kao svoj najveći uspjeh doživljava pjesmu iz ranijeg perioda.

“Pjesma ‘Ptice’, rađena u saradnji sa Nikolom Krivokapićem, je najuspješnija i za nju imamo i spot koji je radio Miloš Samardžić i to je do sada bilo nešto najozbiljnije što sam uradio. A ima na YouTubeu i Soundcloudu još nekih ranijih mojih uradaka, pa koga interesuje može potražiti”, poručuje muzičar. On je istakao da je ovaj EP više želio da uradi za sebe, nego zbog neke velike popularnosti.

“A publici ako se svidi, onda neka mi se jave kada me sretnu na ulici da im dam autogram, tako će mi pokazati da im se sviđa moj rad”, dodaje Vitez Đurović.

Za pomenutu ekipu iz Stivi studija kaže da su jedni od rijetkih koji se na ovim prostorima bave muzikom sa iskrenom željom da se ona snimi i da se nešto pozitivno desi na našoj sceni.

foto: Privatna arhiva

“Tako da se oni bore sa raznim nedaćama, ali su na dobrom putu i želim im puno uspjeha u budućnosti”, kazao je on.

Muzičar je probao da objasnio i kakvo značenje ima njegovo umjetničko ime.

“Umjetničko ime je nastalo slučajno i simbolizuje: Vitez kao hrabrost (titula), Đurović kao neko prezime koje mi je ostalo zvučno još iz mlađih dana. Ako me pitate zašto, to vam već ne mogu reći”, kazao je on.

Njegov grad karakteriše vrlo živa lokalna kulturna scena za crnogorske prilike, ali na koju se često ne obraća dovoljno pažnje.

“Herceg Novi je sam po sebi interesantan grad sa dugom tradicijom i istorijom. Dosta je raznih umjetnika i rođeno ili je živjelo u Herceg Novom. Tako da vjerujem zbog blage klime, mora i planina predstavlja pogodno mjesto za kreiranje nečeg umjetničkog. Isto tako, dosta je odsječen od dešavanja u ostatku Crne Gore, a to je vjerovatno jer se mora preći trajekt, pa je samim tim daleko”, zaključuje muzičar

Bonus video: