Ponovo se bira idejno rješenje za spomen-obilježje Baju Pivljaninu

Državna komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki je u decembru prošle godine njegovu žalbu odbila uz obrazloženje da je podnesena dva dana nakon isteka roka. Međutim, Upravni sud je naložio da se postupak ponovi, pa je Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki usvojila Šoškićevu žalbu, poništila odluku opštine Plužine o izboru najpovoljnije ponude i predmet vratila na ponovni postupak i odlučivanje

3216 pregleda 3 komentar(a)
Prvonagrađeni rad za koji je ustanovljeno da je prijava neispravna, Foto: TV Trebinje
Prvonagrađeni rad za koji je ustanovljeno da je prijava neispravna, Foto: TV Trebinje

Kako sada stvari stoje, Pivljani će još morati da pričekaju na spomenik Baju Pivljaninu, najistaknutijoj i najslavnijoj istorijskoj ličnosti porijeklom iz Pive, koji treba da bude postavljen u centru varoši, a koji bi finansirao Velimir Jovović, nekadašnji predsjednik opštine Plužine.

Nakon što je poslije trećeg konkursa prošle godine izabrano idejno rješenje za spomenik, riječ je o centralnoj figuri sa slike Petra Lubarde, “Bitka na Vučjem dolu”, radu grupe autora - Vladimir Parežanin, Peđa Parović, Đorđe Mandrapa, Sreten Milatović, Rada Masleša i Jovana Zorica, autor drugonagrađenog rada, Nenad Šoškić, uložio je žalbu. U žalbi je istakao da je rad koji je izabran za idejno rješenje objavljen u julu prošle godine u naučnom časopisu “Nova galaksija” u tekstu pod naslovom “Pred junakom se ne staje“, autora Andrije Markuša, kao i da je isti rad dostavljen tokom drugog konkursa, koji je poništen, pa je na taj način povrijeđen princip anonimnosti dostavljenih radova, što ponudu u ovom dijelu čini neispravnom.

Državna komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki je u decembru prošle godine njegovu žalbu odbila uz obrazloženje da je podnesena dva dana nakon isteka roka. Međutim, Upravni sud je naložio da se postupak ponovi, pa je Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki usvojila Šoškićevu žalbu, poništila odluku opštine Plužine o izboru najpovoljnije ponude i predmet vratila na ponovni postupak i odlučivanje. Komisija je poništila odluku Državne komisije jer nije pravilno utvrđen datum dostavljanja pobijane odluke tužiocu, a time ni blagovremenost žalbe. Naložila je Opštini da u ponovnom postupku otkloni nepravilnosti i da u roku od 15 dana od dana dostavljanja rješenja donese zakonitu odluku, što su oni i uradili, pa su 6. novembra donijeli odluku da se ponuda ponuđača čiji rad je prethodno žiri proglasio najboljim odbija kao neispravna, dok je Šoškićeva ponuda ispravna i biće mu dodijeljena druga nagrada u iznosu od tri hiljade eura.

Kako su „Vijestima“ kazali iz lokalne uprave, za izbor najboljeg idejnog rješenja za spomen-obilježje Baju Pivljaninu, biće objavljen novi konkurs, a autoru ili autorima slijedi novčana nagrada u iznosu od pet hiljada eura.

Na prvom konkursu “AE Studio” iz Podgorice dobio je treću nagradu i dvije hiljade eura, a prve dvije nagrade tada nijesu dodijeljene jer, kako je stajalo u odluci, “nije bilo ponuda koje su istovremeno zadovoljile estetsko-funkcionalne kriterijume i sve ostale uslove definisane predmetnom tenderskom dokumentacijom“.

Inicijativu za gradnju spomenika, na kome će stajati stihovi iz „Gorskog vijenca“: „Soko Bajo su tridest zmajevah/mrijet neće dok svijeta traje“, pokrenulo je Udruženje Pivljana iz Podgorice.

Bajo Pivljanin je poginuo 7. maja 1685. u bici na Vrtijeljci, nadomak Cetinja. U njegovom rodnom selu, Rudinice, osamdesetih godina prošlog vijeka podignut je spomenik, ruke podignute ka nebu, koji je, prema mišljenju mnogih Pivljana, sve samo ne dostojno obilježje junaku koji se nikada nije predao. Gradnja novog spomen-obilježja podijelila je Pivljane. Dok se jedni zalažu da se ovom junaku spomenik podigne u Plužinama, drugi misle da mu je mjesto u Bajovom rodnom selu.

Bonus video: