Dražen Remiković pobjednik PAF-a

Proglašeni dobitnici konkursa za najbolju neobjavljenu zbirku priča u Crnoj Gori u 2020. godini, koji organizuju izdavačka kuća ARTO i Podgorica art festival

1621 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija PAF, Foto: PAF
Ilustracija PAF, Foto: PAF

Dražen Remiković, autor zbirke priča “Butua, ili dnevnik jednog pripravnika”, pobjednik je ovogodišnjeg PAF konkursa za najbolju neobjavljenu zbirku priča u Crnoj Gori u 2020. godini, saopštili su organizatori konkursa, izdavačka kuća ARTO i Podgorica art festival (PAF).

Ivanu Todoroviću pripala je druga nagrada za naslov “Abrazije”, a Dragani Kalezić treća za zbirku “Sentimentalni rak”, odlučio je žiri koji su činili teoretičarka književnosti i urednica časopisa Folia linguistica et litteraria dr Jelena Knežević, pisac i urednik Partizanske knjige dr Srđan Srdić, i glavni i odgovorni urednik Artoa Ognjen Savić.

“Zbirku priča ‘Butua, ili dnevnik jednog pripravnika’ odlikuje jasna i svedena struktura, uravnotežena naracija, naizgled hladno i usporeno, ali zapravo brižljivo odmotavanje fabule (koja reflektuje misaoni i emocionalni portret samog pripovjedača), te vispreno i latentno referisanje na brojne crnogorske socijalne i mentalitetske označitelje. Zbog svega navedenog, žiri smatra da je sa prvonagrađenim rješenjem neupitno ostvaren cilj ovogodišnjeg PAF konkursa, kao i da će izabrani naslov u konačnom pronaći vidljivo mjesto na savremenoj crnogorskoj književnoj sceni”, navodi se u obrazloženju žirija. Oni ističu i da zbriku priča “Abrazije” odlikuje “pronicljiva upotreba raznih pripovjednih alata i književnih postupaka, od metafikcije, preko intertekstualnosti sve do parodije i travestije”, a pored toga autorka tretira razne socijalne, psihološke i istorijske fenomene i teme. Zbirka priča “Sentimentalni rak” prikazuje literarni potencijal autorke.

Na konkursu “PAF - Zbirka priča 2020”, koji je bio otvoren od trećeg marta do osmog septembra, pristiglo je ukupno 12 prijava označenih šiframa, pri čemu je jedna diskvalifikovana jer je sadržala samo jedan tekst.

Kao nagrada pobjedniku, zbirka priča “Butua, ili dnevnik jednog pripravnika” biće objavljena u okviru PAF edicije izdavačke kuće Arto. Drugonagrađenom autoru pripašće novčana nagrada od 200 eura, a trećeplasiranoj autorki novčana nagrada od 100 eura. Uručenje nagrada i predstavljanje pobjedničke knjige biće organizovano na Podgorica art festivalu 2021. godine, najavljuju organizatori.

Bonus video: