ministar uputio telegram saučešća

Šćepanović će u Crnoj Gori uvijek imati posebno mjesto

"Njegovo reprezentativno djelo ostaće bitno svjedočanstvo o izazovima i obilježjima jedne epohe, koje nosi univerzalnu dimenziju“

3594 pregleda 7 komentar(a)
Bogdanović, Foto: Boris Pejović
Bogdanović, Foto: Boris Pejović

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović uputio je danas telegram saučešća povodom smrti jednog od najznačajnijih književnika bivše Jugoslavije, Branimira Šćepanovića, saopšteno je danas iz tog Vladinog resora.

„Iskreno žalim zbog smrti Branimira Šćepanovića, jednog od najznačajnijih pripovjedača, romansijera i scenariste u bivšoj Jugoskaviji, sa respektabilnom međunarodnom književnom reputacijom. Njegovo reprezentativno djelo ostaće bitno svjedočanstvo o izazovima i obilježjima jedne epohe, koje nosi univerzalnu dimenziju“, navedeno je u telegramu.

Bogdanović je istakao da su "egzistencijalna i psihološka tumaranja Šćepanovićevih junaka, čovjekove nesraslosti i traganja za smislom života", i danas jednako aktuelne teme, kao i u vremenu kad ih je pisao.

„To nas obavezuje na novo čitanje njegove proze, ne samo iz pijeteta kojeg po prirodi stvari priziva završetak života jednog pisca već, prije svega, zbog podsjećanja na one antagonizme između pojedinca i društva koje je u svojim pripovjetkama i romanima problematizovao. Branimir Šćepanović će u svojoj Crnoj Gori, u kojoj je rođen i u kojoj je ostvario prve književne uspjehe, uvijek imati posebno mjesto u velikoj crnogorskoj tradiciji pisane riječi“, navedeno je u telegramu ministra Bogdanovića.

Preporučujemo za Vas