biće prikazan premijerno večeras u 20 časova

Više od stotinu gitarista u spotu za numeru Relampinos

Virtualni gitarski orkestar je arhivirala Kongresna biblioteka SAD-a zbog njenog značajnog kulturnog i društvenog uticaja u to doba

1077 pregleda 1 komentar(a)

Video spot za numeru Relampinos, kompozitora Adama del Montea iz Los Anđelesa, biće prikazan premijerno večeras u 20 časova, a okupiće više od stotinu gitarista različitih generacija iz čitavog svijeta. Među njima su i poznati crnogorski gitaristi Danijel Cerović i Goran Krivokapić.

„Virtualni gitarski orkestar (VGO), globalna inicijativa gitarske zajednice, rođena je prvobitno iz ideje o stvaranju novog alata za razvoj publike, a na kraju je bila nužnost održavanja gitarske zajednice živom i aktivnom za vrijeme pandemije Covid-19. To je projekat vođen idejom čiji je cilj okupiti sve gitariste tokom nesigurnih i teških vremena pandemije, od učenika preko gitarista amatera do solista svjetske klase, radeći ono što svi najviše volimo: svirajući muziku zajedno“, navodi se u saopštenju .

Virtualni gitarski orkestar je arhivirala Kongresna biblioteka SAD-a zbog njenog značajnog kulturnog i društvenog uticaja u to doba.

Do sada su imali dva projekta, a kompozicija Relampinos inspirisana španskim folklorom, je treći.

„Partiture su raspisane i podijeljene istaknutim klasičnim i flamenko umjetnicima širom svijeta, koji su snimili svoje dionice u audio i video formatu, koje su kasnije montirane u atraktivni muzički spot.“, stoji u saopštenju.

Pored Cerovića i Krivokapića, u videu se pojavljuju i Angel Romero, Eliot Fisk, Rene Izquierdo, Rafael Aguirre, Vladimir Gorbach, Guilherme Vincens, Àlex Garrobé, Anabel Montesinos, Laura Oltman, Denis Azabagić...kao i još stotinak gitarista.

Idejni tvorci projekta su Mak Grgić i Uroš Barić, a projekat podržavaju GDI Foundation iz Amerike, Augustine strings i Connecticut Guitar Festival.

Video će biti prikazan na stranici Virtuel Guitar Orchestra.

Preporučujemo za Vas