Filmovi, knjiga, izložba, diskusija na „Ubrzaj 2020”

Današnji program festivala obuhvata i promociju knjige i virtuelne izložbe fotografija “Život u limbu - Knjiga ožiljaka”, kao i panel diskusiju “Sjenke 90-ih nad Balkanom”

3778 pregleda 0 komentar(a)
Ubrzaj 2020, Foto: Privatna arhiva
Ubrzaj 2020, Foto: Privatna arhiva

Promocija knjige i virtuelne izložbe fotografija “Život u limbu - Knjiga ožiljaka”, kao i panel diskusija “Sjenke 90-ih nad Balkanom” biće upriličene onlajn putem, u sklopu 11. Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima “Ubrzaj 2020”.

Današnji program Centar za građansko obrazovanje (CGO) organizuje u saradnji sa Forum Ziviler Friedensdienst - Serbia (ZfD).

Promocija knjige i izložbe “Život u limbu - Knjiga ožiljaka” počinje u 12 i traje do 13 časova, a o knjizi će govoriti koautori dokumentarni forograf Igor Čoko i socilog i civilni aktivista Slaven Rašković, kao i savjetnik u CGO-u Miloš Vukanović i programska direktorka Forum ZfD, Beograd Nataša Gvedarica.

Na panelu koji počinje u 13 časova govore: istoričar na Sveučilištu u Zagrebu Hrvoje Klasić, novinar nedjeljnika “Vreme” iz Beograda Filip Švarm, književnik i urednik ART-a u Nezavisnom dnevniku “Vijesti” Balša Brković i novinar, reditelj i autor filma “Proces Sandžak” Aleksandar Reljić.

Reljićev film nastao 2020. godine, “Proces Sandžak” (koprodukcija Srbije i Bosne i Hercegovine), je takođe na večerašnjem repertoaru festivala “Ubrzaj” u 18 časova. Filmski program se nastavlja u 19 časova filmom “Obojena ptica” u režiji Vaclava Marhoula (koprodukcija Češke, Slovačke i Ukrajine), a festival će u 22 časa zatvoriti čileanski film “Ema” u režiji Pabla Laraina.

Svi filmovi su besplatno dostupni na veb-sajtu ubrzaj.me 48 sati od premijernog prikazivanja, ali je broj projekcija ograničen.

Iz CGO-a su istakli da su posebno zadovoljni odjekom i reakcijama na film “Quo Vadis, Aida?” kojim je otvoren ovogodišnji, 11. Festival filma o ljudskim pravima.

“Sinergija koju imamo sa vama, našom vjernom publikom, čini nas ponosnim i ohrabruje da nastavimo u istom ritmu. Hvala”, poručuju oni.

Bonus video: