Svijetli momenti sopstva

Izložba Zorana Živkovića otvorena je do kraja januara u podgoričkoj galeriji Centar

1659 pregleda 0 komentar(a)

Izložba umjetnika Zorana Živkovića “Bright moments” biće otvorena danas u Podgorici, u Centru savremene umjetnosti Crne Gore (CSUCG) u galeriji Centar. Shodno epidemiološkim mjerama i zabrani okupljanja, izložba će biti otvorena virtuelno u 17 časova, a uživo će moći da se prati putem zvaničnog Instagram profila CSUCG, dok je u galeriji dostupna do 31. januara 2021. godine.

Istoričarka umjetnosti Anja Marković kazala je da sami naziv izložbe predstavlja “odraz dubokog zadiranja u svijetle momente sopstva oblikovanog okolnostima i okolinom u kojoj rastemo i sazrijevamo kao jedinke”, podsjećajući na prevod “koji svoj original nalazi u latinskom pravnom institutu lucida intervalla”.

“Svijetli trenuci su one rijetke, dragocjene sekvence potpune bistrine i čiste svijesti koja je doživjela svojevrsnu ekspanziju. To su momenti koji se jave kao opoziti nesvjesnom, neispravnom i opskurnom, a javljaju se i u istorijskoj i kolektivnoj svijesti. Živkovićev doživljaj tih momenata unutar društvene svijesti predstavlja period u kojem je odrastao i sistem u kojem se formirao; prepoznaje ih u idejnom, ali i u materijalnom, spomeničkom nasljeđu Narodnooslobodilačke borbe i antifašizma. Birajući proste oblike i igrajući se sa njihovim pozicioniranjem na platnu, vodeći računa o odnosima centra i periferije slike, dublje promišlja o širim društvenim odnosima i procesima”, zapisala je Marković u propratnom tekstu.

Živković na svojim djelima koristi one boje čijim miješanjem nastaju sve druge, crnu, bijelu, žutu, plavu i crvenu. Intuitivnost kojoj se prepušta njegove serije radova čini raznolikim, ali sa jasnim umjetničkim pečatom.

“Iako ovi radovi spadaju u domen apstrakcije, Zoran pripada onoj grupi angažovanih umjetnika koji svoj rad najčešće iskazuju u pop-art maniru. Koristeći se elementima i simbolima koji su izvučeni iz savremene kulture i svakodnevice, jasno iskazuje svoj stav, kritiku, misao i viziju - on stvara umjetnost jasnu i višeslojnu, bogatu simbolikom. Jedna od posebnih vrijednosti Živkovićevog rada jeste upravo ironijski kontekst ispod kojeg zapravo stoji oštra kritika ili, kao u slučaju serije apstraktnih slika iz ciklusa ‘Bright moments’, vrednovanje i poštovanje jedne ideje i sistema”, dodala je Marković.

Zoran Živković je rođen u Kotoru 1969. godine. Magistrirao je mozaik i zidno slikanje 2009. godine na Akademiji likovnih umjetnosti na Cetinju 2009. godine, gdje je ranije diplomirao na slikarskom odsjeku. Prethodno je završio Pravni fakultet u Beogradu.

Bonus video: