Dijalog u cilju nastavka kulturno - umjetničkog javnog rada

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta saopšteno je da planiraju da pokrenu dijalog u cilju formiranja radnih timova i kriznih menadžera unutar svakog sektora kulturne djelatnosti u zemlji, a imajući u vidu da je pandemija otežala rad ustanova kulture

4036 pregleda 30 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Mku.gov.me
Foto: Mku.gov.me

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, kroz resor kulture, pozvaće relevantne ciljne grupe na dijalog u cilju nastavka kulturno - umjetničkog javnog rada.

Iz tog resora saopšteno je da planiraju da pokrenu dijalog u cilju formiranja radnih timova i kriznih menadžera unutar svakog sektora kulturne djelatnosti u zemlji, a imajući u vidu da je pandemija otežala rad ustanova kulture.

Iz Ministarstva su kazali da će tim povodom njihovi predstavnici organizovati niz sastanaka sa reprezentativnim i strukovnim udruženjima, kao i sa predstavnicima javnih institucija i zainteresovanom stručnom javnošću.

“Cilj je da se preciznije detektuju razmjere problema, ali i mogućnosti saniranja posljedica uzrokovanih aktuelnom zdravstvenom situacijom, sa aspekta struke”, navodi se u saopštenju.

Kako su rekli iz Ministarstva, namjera je i da se, u skladu sa mjerama Instituta za javno zdravlje, posebno preispitaju mogućnosti nastavka kulturno-umjetničkog javnog rada, koji se odnosi na izvođenje predstava, održavanje izložbi, književnih večeri, manifestacija, koncerata.

“Pored formiranja COVID radne grupe, na sastancima će biti najavljena i razmatrana neka od ključnih pitanja kojima će se resor kulture baviti promptno i srednjoročno”, dodaje se u saopštenju.

Ta pitanja, kako se navodi, odnosiće se na mogućnost raspisivanja transparentnih javnih konkursa za rukovodeća radna mjesta u javnim ustanovama kulture, poboljšanje statusa umjetnika kroz preispitivanje postojeće zakonske regulative reprezentativnih i esnafskih udruženja, i to spram regionalne i EU prakse, a sa ciljem kulturne demokratizacije.

“Takođe, biće preispitani dometi, ograničenja, kapaciteti i mogućnosti stvaranja uslova za kvalitetniji rad i bolju valorizaciju kulturnih i umjetničkih postignuća, a sa ciljem poboljšavanja uslova za rad umjetnika”, dodaje se u saopštenju.

Resor kulture, kako su najavili, planira i da redefiniše prioritetne ciljeve i strategije javnih ustanova, ali i čitavog resora, spram regionalne i EU prakse i standarda, poštujući specifičnost svake djelatnosti stvaralaštva.

Pri tom, kako su rekli, biće uvažene specifičnosti svake nacionalne javne ustanove koja je pod ingerencijama Ministarstva.

Iz Ministarstva su najavili da je u planu izrada strateškog akta daljeg kulturnog razvoja, odnosno novog petogodišnjeg Programa razvoja kulture za period od sljedeće do 2025. godine, koji zbog kompleksne epidemiološke situacije nije završen u zacrtanom roku tokom jeseni ove godine.

"Na ovaj način, Ministarstvo, kroz resor kulture, u saradnji sa ključnim akterima kulturnog života Crne Gore uradiće evaluaciju postojećih javnih politika, strategija, programa, modela i institucionalnog okvira finansiranja i javnog interesa kulture u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Cilj je, kako se ističe, unapređivanje sektora kulture kvalitetnijim rješenjima i poboljšanje saradnje civilnog sektora i nezavisne kulturne scene.

Iz Ministarstva su rekli da će njihova pažnja biti usmjerena na jačanje kapaciteta za potrebe kulture osoba sa invaliditetom, zatim djece i mladih, kao i na snaženje kadrovske politike kroz različite podsticaje, posebno u vidu stipendija.

Ministarstvo će, kako su naveli, ohrabriti procese modernizacije i reformi javnih institucija i kulturne demokratizacije, sa ciljem kvalitetnije decentralizacije i veće samostalnosti nacionalnih institucija kulture.

"Koje će biti podržane u donošenju dokumenata višegodišnje strategije na bazi analize dosadašnjih dometa, obrazovnih i ukupnih procesa, te potreba publike i cijelog sektora", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: